Avloppsbekymmer

Nu är det dags att komma igång med bloggandet igen!

Under tiden jag haft bloggen nere har vi kämpat på med avloppet. Det går SÅDÄR ärligt talat. Först och främst så har vi upptäckt i omgångar vilka saker vi måste kompletteringsköpa och först nu så tror jag att vi har lyckats köpa på oss alla ventiler, muttrar, slangar, rör och allt vad det är.

Men inköp är ett väldigt litet bekymmer i jämförelse med att lägga markavloppsrör! Grävaren har grävt ett dike från hus ner till avloppet och där skulle vi lägga ner avloppsrören. Lätt match trodde vi. Det skulle läggas i en lutning om ca 1cm per meter men det trodde vi nog att vi skulle greja. Så vi började skopa ner jord (läs: lera!) i diket och pallade upp markavloppsröret med. Med hjälp av vattenpass försökte vi måtta ut vad som borde vara en bra lutning, och efter inte alltför lång tid ansåg vi att vi var klara.

Det är ju för väl att Hara är proppfullt av kompetenta människor och framför allt väldigt hjälpsamma, vänliga människor! Samma dag som vi la ner rören kom en man förbi som är ansvarig för vattenföreningen för att vi skulle få mäta ut var vi ville att vattenslangen skulle kapas. Vi småpratade lite och märkte rätt snabbt att han visste vad han pratade om, så vi passade på att be om lite tips kring avloppet. För det första så hade vi inte gjort en tillräckligt stabil bädd för röret att ligga på. Sen lånade han ut lite redskap, ett längre vattenpass, en "jordstampare" för att få stabil grund och lite annat som vi tacksamt tog emot.

I korta drag kan helgens avloppsarbete sammanfattas så här:

Lördag: skotta ner lera i ett dike, lägga ner rör
Söndag: ta upp rör, skotta upp lera ur ett dike

Inte ett jota uträttat på hela helgen med andra ord. Och tungt var det att skotta lera vill jag lova.

På fredag ska vi dit med ett lass kabelsand och b a n n e  m i g  få avloppet klart! Markavloppsrören ska ner. Rör ska dras från tank till pump. Slang ska dras från pump till fördelningsbrunn. Fördelningsrör ska dras från fördelningsbrunn och ut på makadambädden. Pumpen ska ner i pumpbrunnen. Listen vid tanklocket ska smörjas. Luftningsrör, ventilationshuvar, flexböjar, skarvmuffar, ventiler, tätningslister - må jag aldrig behöva hålla på med nåt liknande igen. Usch.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0