Jorå, vi fixade det!

Nu har vi slitit hela helgen och jag måste säga att avloppet faktiskt är så gott som klart. Känns helt makalöst bra att säga det! Vi var på tomten och jobbade fredag, lördag, söndag och har nog lagt ca 15-20 timmar på det där avloppet... Det som har varit svårt har varit dels att få en stabil och stum grund under avloppsröret så att röret inte sviktar. Men framför allt har det varit skitsvårt, rent ut sagt, att få rätt lutning. Röret ska luta ca 1 cm per meter och den del vi har lagt nu är ca 16 m lång. Vi har mätt med vattenpass för att få fram lutningen och när vi trott att vi har varit färdiga så har kontrollmätningen visat att det varit käpprätt åt skogen fel. Bara att börja om. Skotta i, skotta ur, lägga till, ta bort, palla upp, trycka ner, räta ut ... o.s.v.

I fredags var jag och Anders smått uppgivna efter att vid arbetsdagens slut inte alls ha kommit dit vi önskade. När vi åkte hem pratade vi om att vi önskade oss "en räddande ängel" som kunde komma och fixa det där eländet åt oss. Och på lördagen kom ängeln i form av min pappa!! Äntligen blev vi kloka på hur vi skulle göra för att mäta. Äntligen hade vi en handlingskraftig person som visste vad han gjorde. Äntligen hade vi en plan för hur det skulle gå till.

Vi blev inte riktigt klara på lördagen men idag, underbara dag, har vi lagt vår sista hand vid avloppet och jag är MYCKET nöjd. Det känns stabilt, välgjort och framför allt - en bra lutning. Vi "provkissade" (=hällde en petflaska med vatten i röret) och det rann på bra ner i tanken! :-) Nu får grävaren fylla på med sista delen sand, sen ska det läggas på markisolering och så fyllas igen.Så här blev det! Ser lite futtigt ut på bild... ;-)
Oj vad lerigt och oj vad tungt att köra skottkärran med sand i! :-)
Dräneringen är inte riktigt, riktigt klar ännu. Uponors nya fördelningsbrunnar har bara två utloppsstosar men grävaren rekommenderade oss att ha tre spridarrör. Så nu är frågan om vi ska borra hål och sätta i en extra ventil, eller om det kan räcka med två rör. Ska rådgöra med honom om det. Det fattas också ett par ventiler till pumpen men det är det ingen brådska med, dem kan vi sätta i även efter att brunnarna grävts ner.Mittenröret ligger "löst på marken", d.v.s. det är inte fäst i fördelningsbrunnen.
Bara två utloppsstosar! Såga ur ett till hål....? Inte så lockande, men möjligen nödvändigt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0