Helgen som gick

Helgen har spenderats i krypgrunden, skulle man kunna säga. Och det med varierande resultat. I lördags började vi med att lägga ut den åldersbeständiga plastfolien som ska täcka hela grunden. Vi tänkte fästa den mot balkarna med silvertejp, men kunde snabbt konstatera att tejpen inte fäste mot betongbalkarna så det var bara till att fundera ut nåt nytt. På söndagen var vi tillbaka, nu utrustade med PL400, PL600 (olika sorters konstruktionslim) och patronsprutor. Nu gick det jättebra att fästa både plast och isolering. Fast fort går det ju inte. Å andra sidan - vem har bråttom? :-)

Lite byggstäd har det blivit också. Dock måste jag säga att även om snickare i allmänhet har en förmåga att släppa saker precis rakt ner där de står, så är just våra snickare av den något bättre sorten. Så fasligt mycket att städa var det inte. Jag tror att snickarna ägnade sig en hel del åt tak och fix på övervåningen under veckan som gick. Det är sånt som inte syns så väl mer än att den liggande panelen har kommit upp på utsidan. Gavlarna har fått sina takbrädor kapade och stuprännor har kommit på plats på både bak- och framsida.

Invändigt är det inte så stor skillnad från förra veckan (åtminstone inte vad jag kunde se?). Några funderingar som uppkommit:

KÖKSFLÄKTEN
Efter tips från en av er läsare så har vi läst på om köksfläkten för att förvissa oss om att den går att installera i ett ÄH, med tanke på ventilationssystemet. Enligt vad vi kunnat utläsa så bör det funka. Det står i fläktens bruksanvisning att man kan göra inställningar för att anpassa den efter förutsättningarna vad gäller ventilation. I bruksanvisningen till värmepumpsystemet hittade vi några glädjande rader om att i hus med detta system leds luft från köksfläkten ut i en särskild kanal så att os från matlagning inte ska spridas i resten av huset. Förhoppningsvis är inte detta rent generella beskrivningar. Vi ska dock höra med snickarna ikväll vad de känner till om saken och får vi inga klara besked därifrån så ringer jag ÄH imorgon. Fläkt är iaf snygg har jag konstaterat efter att ha tittat på den ur alla möjliga vinklar :-)

För tillfället så är den medföljande fläkten inbyggd i ett skåp och där är inte ventilationsröret ihopkopplat. I utsugshålet drar det rejält med kalluft. Av denna anledning vill vi inte plocka bort fläkten innan den nya kan sättas på plats, för då går kalluften rakt ut i köket istället för att hållas stången i skåpet. Det skulle förstöra upptorkningen av huset vilken i sin tur är viktig för att minimera risken för sättningar. Vi vill heller inte sätta upp den nya fläkten förrän vi har kaklat, det vore att dra på sig onödigt jobb. Men vi MÅSTE ta bort fläktskåpet för att snickarna ska kunna sätta innertak där. Annars kommer innertaket sluta vid skåpskanten. Moment 22.

LAMPKNAPPAR / UTTAG
Lampknapparna som sitter på väggen när man kommer in i de flesta av rummen är försedda med eluttag. Hmm, det ser verkligen inte snyggt ut. Varför skulle man vilja ha ett eluttag i lampknappshöjd? Måste hitta en lösning.

KAMINPLACERING
Även om vi egentligen har bestämt oss för att ha kaminen i högra hörnet direkt när man kommer in i vardagsrummet så måste vi fundera lite mer på det innan vi slutligen bestämmer oss. (Precis som om vi inte hade nog att fundera på ändå. :-)) Jag har för mig att jag kanske nämnt det tidigare, men vi har ju valt en kamin med sidofönster för att elden ska synas även åt sidorna och inte bara rakt fram. Dock är det ju väldigt onödigt att kosta på detta om man sen då placerar kaminen i ett hörn! Problemet är att vi har egentligen inte just nåt annat alternativ eftersom vi då kommer försämra möbleringsmöjligheterna drastiskt. Men vi får se. Tankeverksamhet pågår.

ELEMENT I HALLEN 
Det sitter ett element dumt placerat i hallen under trappan som försämrar möbleringsmöjligheterna. Vi skulle gärna ha haft nån förvaringsmöbel eller liknande där men det blir varken snyggt eller praktiskt att möblera in ett element. Tar tacksamt emot tips på vad andra ÄH-ägare/Mimer-ägare har för tips eller lösningar på problemet.


I slutet av denna vecka tror jag att de ska börja sätta upp garaget. Fast jag räknar med att de inte hinner. Jag har också insett att jag bör slå bort tankarna på att eventuellt få flytta in tidigare än beräknat. Så blir det inte med största sannolikhet. Den 1 april är vad som gäller. Tydligen är det så att när man har förhöjt väggliv så "ställer det till det" ganska mycket för snickarna i den bemärkelsen att det utvändiga arbetet tar mycket längre tid. Det är rätt mycket som måste handsnickras och det är förstås tidskrävande.


Kommentarer
Postat av: Hanna

Alltid roligt att läsa om hur ert arbete fortskrider, om inte så snabbt som ni säkert vill.

Hade planer på att ta oss ut för att hälsa på er i helgen, men hur mycket man än planerar, kan det skita sig ändå! Arve har åkt på öroninflammation, vilket man inte direkt kan planera.

Känner förresten igen mig i alla funderingar hit och dit...

2009-03-09 @ 15:07:36
Postat av: Benneskog

Kul för oss att det är separat kanal till köksfläkten! må väl... /Johan

2009-03-09 @ 17:35:30
Postat av: Benneskog

Ang. Element i hallen.

Har också funderat på det och man kanske kan få till nått med golvvärmen genom att utnytja elementledningen ner i golvet istället och plocka bort elementet. Men man måste få till de där med termostat på nått vis. För vi tänkte ha vanlig elektrisk golvvärme i hallen men kom på idén att man kanske kan använda sig av elementet.

2009-03-09 @ 17:43:35
Postat av: Anonym

Eluttag/Brytare är Svensk elstandard!

Inget man bör göra något åt!

Livet är hårt!

2009-03-09 @ 18:14:41
Postat av: Kattis

Hanna: Nej, stackars Arve! Och säkert också stackars föräldrar, det är nog jobbigt för er alla? Lovisa skickar en liten krya-på-dig-puss!Benneskog: Jajemän, nu hade vi tur! Ska snart skriva ett nytt inlägg med lite mer info om fläkten.Anonym: Attans, då måste det väl få vara så då. Man vänjer sig väl. Men hur gör man om man vill ha dimmer då?

2009-03-09 @ 19:45:08
URL: http://husihara.blogg.se/
Postat av: Pär

Anonym de va jag de!

Angående dimmer så e re bara att dunka in en istället för brytaren, i dimmern e de ju brytare oxå!

/Pär bort i Orrviken

2009-03-09 @ 21:54:55
Postat av: Kattis

Pär: Jaså Orrviksgåbben e här å smyger? :-D Jaha, bara att dunka in. Det låter ju enkelt. Du får kika nångång när ni är förbi och se om vi gjort det rätt och riktigt. :-)

2009-03-10 @ 08:29:28
URL: http://husihara.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0