Dålig inspiration och ont om tid

Det har varit alldeles för mycket att göra på sistone med jobb och skola och dagis och vänner, så jag har varit väldigt dålig på att uppdatera. Men saker har hänt! För och främst så är avloppet nergrävt *yiipeee*! Känns helt otroligt bra och den är en väldigt stor sten som har släppt från våra tidigare så nedtyngda axlar. Apropå sten så har sprängaren kontaktat Anders och meddelat att den nu ska bort, sist vi var dit hade han täckt den med jord så jag antar att nästa gång vi är där så är den borta!

Sen så har vi återigen "dragit nytta av" den vänliga lokalbefolkningen i Hara / Orrviken. Efter tips så kontaktade vi en företagare i grannbyn som har ett grustag i närheten av vår tomt, där vi möjligen skulle kunna tippa stubbhögen. Han var supertrevlig och det gick alldeles utmärkt att vi lånade lite plats där, han hade själv en påbörjad stubbhög som ska till Jämtkraft när den blivit tillräckligt stor. Nu ska vi bara ringa "mannen med klon" som vi kallar honom :-) Det är alltså en man i Hara som har en gripklo på sin maskin (traktor, lastbil eller vad den nu är)  och som kan lyfta upp eländet på ett flak och köra bort det till grustaget.

Vår snälla grävare har ställt upp och lagt ner markisoleringen på markavloppsrören så nu ska bara elkabeln till pumpen ner så är det klart sen. Jag trooooor att Marklunds El har varit där och fixat det nu, men jag vet inte. I helgen får vi se. Ska bli kul att se hur det ser ut nu., eftersom jag själv inte varit där på sistone och kollat läget! Jag har bara fått Anders rapporter.

Tja, det var ett väldigt tråkigt inlägg men jag kände förpliktelsen att ta hand om mina läsare och åtminstone kasta ner lite info även om jag inte kände mig direkt inspirerad att skriva! Bättre, roligare och mer intressanta inlägg ligger på lut, det har jag på känn! Jag anar en viss inspiration som smyger sig på, så hav förtröstan! :-) Snart så...

Byggsamråd

Byggsamrådet var rätt intressant faktiskt. Jens Sundström, som är vår kvalitetsansvarige (KA) från Älvsbyhus, var väldigt trevlig och gav oss bra och intressant information om vårt bygge. Vår handläggare på kommunen var även hon både trevlig och kompetent.

* Vi pratade rätt mycket om grunden, hur man ska göra för att få ordentligt tätt i krypgrunden, hur man tätar med byggfolie/byggfilm (åldersbeständig plast) i "botten", att man kan isolera grundbalkarna med vanlig frigolit o.s.v. Att använda dyr markisolering tyckte Jens var onödigt eftersom det inte kommer ligga under mark och ha tryck på sig.  

* Vi gick också igenom vissa åtgärder som vi bör vidta för att hålla radonet borta. Efter att ha läst igenom den geotekniska undersökningen för några månader sen så fick jag uppfattningen att vi mer eller mindre skulle komma att bo på en självlysande kulle. Men så är inte fallet, vi ligger lite på gränsen till högt värde men det var inga katastrofsiffror.

* Sen så var det en del prat om kaminens placering, funktion och tilluftskanal, om brandsäkerhet, om sotare, "halkskydd" på taket (kommer inte på vad det var det kallades) m.m.

* Vi ska komplettera med en ny situationsplan efter inflyttning, där vi har ritat in avloppssystem, infiltration, dränering, inkommande vatten etc. De ritningar vi skickar in kommer att scannas och bevaras digitalt hos kommunen vilket även fungerar som en "backup" ifall vi av någon anledning skulle bli av med våra egna ritningar.

Jag förstår att folk som har stenkoll på byggbranschen tycker att byggsamrådet är lite "onödigt" eller "tråkigt", men för oss som tacksamt tar alla tips och råd vi kan få så var det både informativt och intressant.

SUMMA: 4995:- (Långt mycket billigare än beräknat! Vi debiteras bara för undervåningen, när vi sen ska sätta igång att inreda övervåningen får vi göra en ny bygganmälan).


Mera avloppstillbehör + byggsamråd

Man ska verkligen inte ta ut en seger i förskott.. Grävaren ringde mig idag och självklart så är avloppseländet fortfarande inte 100% färdigt. För det första så ska det grävas ner en jordelkabel från pumpen och upp till huset, vilket vi inte varit på det klara med. Därutöver så tyckte han inte att kopplingen mellan pumpbrunn och fördelningsbrunn såg bra ut (precis vad vi själva ansåg, men blev övertygade på VVS-affären att det visst dög) utan det skulle vara en gängad variant. MEN om vi bara fixar de här två sakerna så ska avloppet vara helt och hållet klart sen, det såg jag noga till att förvissa mig om.

Så till det roliga: imorgon ska vi på byggsamråd! Ska sätta mig nu och gå igenom huspärmen för att kolla så alla papper är i sin ordning. Vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig av byggsamrådet, men nånting roligt borde väl va? Återkommer imorgon kväll med mer info om vad som blev sagt.

Dags att rösta

Nu har jag lagt upp den här nya bloggen på http://www.vibyggerhus.se. Gå gärna in och rösta på min blogg så jag kommer upp på tio-i-topp igen. Då får jag många läsare vilket gör att det trillar in bra tips emellanåt :)


Jorå, vi fixade det!

Nu har vi slitit hela helgen och jag måste säga att avloppet faktiskt är så gott som klart. Känns helt makalöst bra att säga det! Vi var på tomten och jobbade fredag, lördag, söndag och har nog lagt ca 15-20 timmar på det där avloppet... Det som har varit svårt har varit dels att få en stabil och stum grund under avloppsröret så att röret inte sviktar. Men framför allt har det varit skitsvårt, rent ut sagt, att få rätt lutning. Röret ska luta ca 1 cm per meter och den del vi har lagt nu är ca 16 m lång. Vi har mätt med vattenpass för att få fram lutningen och när vi trott att vi har varit färdiga så har kontrollmätningen visat att det varit käpprätt åt skogen fel. Bara att börja om. Skotta i, skotta ur, lägga till, ta bort, palla upp, trycka ner, räta ut ... o.s.v.

I fredags var jag och Anders smått uppgivna efter att vid arbetsdagens slut inte alls ha kommit dit vi önskade. När vi åkte hem pratade vi om att vi önskade oss "en räddande ängel" som kunde komma och fixa det där eländet åt oss. Och på lördagen kom ängeln i form av min pappa!! Äntligen blev vi kloka på hur vi skulle göra för att mäta. Äntligen hade vi en handlingskraftig person som visste vad han gjorde. Äntligen hade vi en plan för hur det skulle gå till.

Vi blev inte riktigt klara på lördagen men idag, underbara dag, har vi lagt vår sista hand vid avloppet och jag är MYCKET nöjd. Det känns stabilt, välgjort och framför allt - en bra lutning. Vi "provkissade" (=hällde en petflaska med vatten i röret) och det rann på bra ner i tanken! :-) Nu får grävaren fylla på med sista delen sand, sen ska det läggas på markisolering och så fyllas igen.



Så här blev det! Ser lite futtigt ut på bild... ;-)




Oj vad lerigt och oj vad tungt att köra skottkärran med sand i! :-)




Dräneringen är inte riktigt, riktigt klar ännu. Uponors nya fördelningsbrunnar har bara två utloppsstosar men grävaren rekommenderade oss att ha tre spridarrör. Så nu är frågan om vi ska borra hål och sätta i en extra ventil, eller om det kan räcka med två rör. Ska rådgöra med honom om det. Det fattas också ett par ventiler till pumpen men det är det ingen brådska med, dem kan vi sätta i även efter att brunnarna grävts ner.



Mittenröret ligger "löst på marken", d.v.s. det är inte fäst i fördelningsbrunnen.




Bara två utloppsstosar! Såga ur ett till hål....? Inte så lockande, men möjligen nödvändigt.






Dagens inköp

Avloppet SKA bli klart i helgen!! Dagens inlägg blir en kavalkad av bilder.


Efter jobbet idag var det raka spåret till Beijers för lite strategiska inköp:



Isolering...                                    ...regel....                      ....betongspade.




Sen tidigare har vi inhandlat:

         
Kabelsand...                   .... PEM-rör...                ... böj 45 grader...          ...grenrör...            


        
.... PRK-koppling....        ...G-nippel          ....förminskningsrör och en del andra roliga saker.



Imorgon innan avfärd mot Hara ska vi köpa:

      

Skottkärra...                ... och tillräckligt mkt coca-cola för att hålla humöret uppe i en hel dag!





Snabbkurs i avloppskunskap / pumpinfiltration

1) Först markavloppsrör från huset och ner till avloppet




2) Markavloppsröret går in i trekammarbrunnen (eller slamavskiljaren, som den också kallas).




3) Från trekammarbrunnen går det markavloppsrör in i pumpbrunnen.





4) Från pumpbrunnen går det en vattenslang (PEM-slang) in i fördelningsbrunnen.





5) Fördelningsbrunnens uppgift är att fördela vattnet ut i spridarrören.





6) Och spridarrören avslutas till sist med luftningsrör (som ser ut som spridarrör, fast utan hål) vilka toppas med  ventilationshuvar.




Avloppsbekymmer

Nu är det dags att komma igång med bloggandet igen!

Under tiden jag haft bloggen nere har vi kämpat på med avloppet. Det går SÅDÄR ärligt talat. Först och främst så har vi upptäckt i omgångar vilka saker vi måste kompletteringsköpa och först nu så tror jag att vi har lyckats köpa på oss alla ventiler, muttrar, slangar, rör och allt vad det är.

Men inköp är ett väldigt litet bekymmer i jämförelse med att lägga markavloppsrör! Grävaren har grävt ett dike från hus ner till avloppet och där skulle vi lägga ner avloppsrören. Lätt match trodde vi. Det skulle läggas i en lutning om ca 1cm per meter men det trodde vi nog att vi skulle greja. Så vi började skopa ner jord (läs: lera!) i diket och pallade upp markavloppsröret med. Med hjälp av vattenpass försökte vi måtta ut vad som borde vara en bra lutning, och efter inte alltför lång tid ansåg vi att vi var klara.

Det är ju för väl att Hara är proppfullt av kompetenta människor och framför allt väldigt hjälpsamma, vänliga människor! Samma dag som vi la ner rören kom en man förbi som är ansvarig för vattenföreningen för att vi skulle få mäta ut var vi ville att vattenslangen skulle kapas. Vi småpratade lite och märkte rätt snabbt att han visste vad han pratade om, så vi passade på att be om lite tips kring avloppet. För det första så hade vi inte gjort en tillräckligt stabil bädd för röret att ligga på. Sen lånade han ut lite redskap, ett längre vattenpass, en "jordstampare" för att få stabil grund och lite annat som vi tacksamt tog emot.

I korta drag kan helgens avloppsarbete sammanfattas så här:

Lördag: skotta ner lera i ett dike, lägga ner rör
Söndag: ta upp rör, skotta upp lera ur ett dike

Inte ett jota uträttat på hela helgen med andra ord. Och tungt var det att skotta lera vill jag lova.

På fredag ska vi dit med ett lass kabelsand och b a n n e  m i g  få avloppet klart! Markavloppsrören ska ner. Rör ska dras från tank till pump. Slang ska dras från pump till fördelningsbrunn. Fördelningsrör ska dras från fördelningsbrunn och ut på makadambädden. Pumpen ska ner i pumpbrunnen. Listen vid tanklocket ska smörjas. Luftningsrör, ventilationshuvar, flexböjar, skarvmuffar, ventiler, tätningslister - må jag aldrig behöva hålla på med nåt liknande igen. Usch.

Nystart!

Välkomna tillbaka! Haras husbyggare är tillbaka i ny skepnad. Tack alla ni som hört av er för att ni vill fortsätta läsa om hur vi sakta men säkert makar oss framåt med vårt byggande.

Sista inlägget jag gjorde i förra bloggen var den 6:e oktober och då skrev jag så här:



Ja nu har jag verkligen slöat till mig och varit dålig på att blogga! Eftersom jag är så trött och är lite halvsjuk (halsont) så ska jag strax lägga mig men jag kör en kort uppdatering i punktform, och så återkommer jag med bilder imorgon:

* Vattenledning dragen fram till husgräns

* Grävaren Rune ringde idag och sa att han skulle börja gräva för avloppet nu i veckan.

* Pumpbrunn är beställd och hämtas på fredag tillsammans med kompletterande markavloppsrör, rörböjar och T-koppling till spridarrören (det räckte inte med "komplett infiltrationspaket med spridarrör", det skulle vara en rackarns pryl till för nästan 8000:-...)

* 24 ton singel kommer köras till tomten under veckan. Fick det billigt, bara 3200:- inkl. frakt (visst måste det vara billigt?).

* Har ringt inskrivningsmyndigheten och pratat med en högst osympatisk kvinna i Härnösand för att få reda på varför vi ej fått klart med lagfart. Tydligen har vårt ärende gått tillbaka till banken för kompletteringar och inkom till inskrivningsmyndigheten först den 8 september. Kommer handläggas igen inom kort.

* Företaget vi trodde skulle hämta våra stubbar drog sig ur eftersom de skickat iväg sin maskin på nåt annat jobb... Bara att börja om från början. Ska ringa Jämtkraft imorgon och höra vad de har för villkor. Sen lutar det åt att vi kontaktar Curt Sillströms åkeri, några tusenlappar trodde en kompis som jobbar på det åkeriet att det skulle kosta.

* Sprängar´n som ska ta bort stor-stenen ringde Anders idag och är på G. Förmodligen är stenen väck när vi kommer dit i helgen.



Vad som händer härnäst:

1) Ska ringa kommunen och höra om vi inte ska få ha byggsamråd snart.
2) Ska avverka några fler träd på tomten och sen elda upp de kvistar som blir kvar.
3) Väntar på att säljaren på ÄH ska ringa tillbaka med svar på mitt långa mail med frågor, bl.a. om att eventuellt byta planlösning på bottenvåningen. Förmodligen är det försent att göra såna ändringar nu, men man kan ju alltid fråga.

Det främsta argumentet för Lodur är att då har vi vardagsrummet med fönster ut mot den ljusa, öppna delen av tomten. På Mimer kommer vi ha vardagsrummet med fönster mot skogen. Det var det argumentet som fick oss att ens ställa frågan till säljaren om vi kan byta. Därefter har vi kommit på att det vore rätt schysst att ha den där klädkammaren i sovrummet... då får jag ju min lilla walk-in-closet som jag skrivit om i tidigare blogginlägg!

Nackdelen med Lodur är att badrummet är mindre, så då kanske man inte får in ett hörnbadkar på nedervåningen... Å andra sidan kan man ju ha det på övervåningen isåfall.

Nå, vad sägs? Vilken planlösning tycker ni?"


RSS 2.0