Färgsättning

Idag ska jag skicka in färgsättningen, d.v.s. blanketten med val av golv och tapeter. Det fanns inte så mycket att välja på, så vi valde att ta enkla tapeter i vitt, grått eller beige. Dem kan vi stå ut med tills vi tapetserar om på egen hand med precis de tapeter vi vill ha. I vardagsrummet blir det ekparkett men i övriga rum kommer vi att lägga klickgolv. Eftersom inte heller klickgolv finns som tillval hos Älvsbyhus har vi valt plastmatta i ekparkettimitation som vi, liksom med tapeterna, står ut med ett tag tills vi lägger in egna golv.

I Lovisas rum blev det en väldigt enkel tapet, eftersom det inte fanns en enda barntapet att välja på. En slät vit/beige tapet blev det och så ska jag sätta upp lite wallies och färgglada tavlor. På www.pippilotta.se och www.inreda.com finns massor med fina wallies (tack för tipsen, Elin :-)).

T.ex så här:

    

Grunden är på gång!

Jag har pratat med vår grundgrävare ikväll - de ska småstarta redan på torsdag med grunden och kommer (förhoppningsvis) göra klart den på fredag!! Yiippee! Snart så FINNS det nånting där på riktigt!

Så märkligt...

Nu är fakturan för markarbetet strax på väg till oss. Grävaren ringde igår och bad om adressen. Känns väldigt spännande att se vad det landar på! Konstigt är dock att han menade att det fattades kabel för el och bredband så han hade inte grävt igen ännu... Anders har haft kontakt med en kille som ringt och sagt att han varit där och skarvat bredbandskabeln - han har väl inte skarvat för kort?? Elkabeln sa Jämtkraft att vi inte behövde lägga ner utan det räckte med de gula rören, så skjuter de i elkabeln sen. Vi får passa på att kolla när vi ska åka dit nånting i veckan eller till helgen för att kolla om stubbarna tagits bort och för att sätta upp skylten så lastbilschauffören hittar rätt när han kommer med grunden!

Vi är i full färd med att bestämma färgsättningen, d.v.s. golv och tapeter. Tyvärr är det rätt dåligt utbud att välja på, så vi får välan köra på nåt enkelt som inte känns störande och så tapetsera om när vi känner att vi orkar. Lite jäkligt känns det att det är så mycket som man "måste göra sen när man har tid och ork" - det borde ju vara lite vitsen med att bygga eget jämfört med att köpa ett hus: att man får det precis som man vill ha det! Men som sagt, Älvsbyhus är ju inte direkt kända för sitt stora, påkostade utbud. Det kan jag visserligen köpa, det ingår ju i konceptet. Men det som är störande är att de aktivt motarbetar att man ska kunna fixa till det på egen hand genom att göra det onödigt svårt för oss som köpare. För det första så är avdragen noll och ingenting om man väljer bort nåt. Men det är ok, jag förstår att de vill att vi ska köra på deras grejer så att de tjänar pengar. Men vad som inte känns lika ok är att om vi t.ex. inte vill ha nån av de få tapeter som de erbjuder så får vi inte ens underarbetet gjort. Väggarna kommer isåfall bestå av en ren spånskiva, inget mer. Likaså om man vill välja bort plastmattegolven för att lägga egna klickgolv - då står man plötsligt där helt utan lister eller nånting sånt. Resultatet blir förstås att man väljer att ta deras tapeter och golv för att göra om det själv i efterhand. Bökigt.

Men nu ska jag inte vara gnällig. I helgen har vi varit hos vänner som köpt ett renoveringsobjekt i Södra Stockholm som var delvis fint, men delvis i orginalskick från 70-talet (d.v.s. grönt, brunt och orange i kök och badrum) och då insåg jag att det ÄR faktiskt OK att bo i något som inte är exakt som man vill ha det från första början - man får likväl en ökad livskvalitet bara av det faktum att man bor i HUS istället för i LÄGENHET! Det är en sån frihet i sig, att man inte ska klaga på dåliga ytskikt. Sån klagan är ett rent och skärt I-landsproblem.

Ajöken.

Tillval

Idag har jag lagt fabriksordern på lådan. Här är samtliga tillval som vi gjort från Älvsbyhus:

- Takkupa
- Förhöjt väggliv
- Fönsterspröjs
- Innerdörrar "Annette"
- Extra fönster i kök
- Förberedelse för inbyggnadsugn+häll (d.v.s. bänkskiva som går över "hålet" där spisen skulle ha varit, samt högskåp istället för vanlig bänk mot fönsterväggen)
- Rullbackar ist. f. vanliga köksskåp
- Tillvalsköksluckor
- Tillvalsdörrar till garderober i kök, hall, lilla sovrummet
- Lös (ist.f. golvfast, som är standard) leverans av garderober i stora sovrummet
- Förberedelse för dusch på övervåning
- Förberedelse för golvvärme i badrum + hall
- Extra eluttag i väggar och i taket ovanför fönstren
- Extra TV-uttag
- Utearmatur vid groventre
- Extra eluttag utomhus på fasaden
- Parkettgolv i vardagsrum


Och det här har vi bestämt oss för att köpa på egen hand:
- Kamin
- Inbyggnadsugn + inbyggnadshäll
- Tvättmaskin
- Torktumlare
- Klickgolv i övriga rum
- Badrumsmöbler (tvättställ+skåp+spegel)


Och det här kommer vi att införskaffa/köpa/fixa så småningom:
- hörnbadkar
- kakla och klinkra i badrum
- helvägg med garderober i stora sovrummet (förmodligen nån IKEA-variant)
- altan
- gjuta garagegolv
- lekstuga
- gäststuga
- och säkert en massa mer som jag inte kommer på just nu.

Fabriksorder

Igår kom den efterlängtade fabriksordern! Som jag har väntat! Visserligen bjöd den inte på några märkvärdiga nyheter, preliminär leveransvecka för huset är fortfarande vecka 8 och tillvalen som man kan göra är inte särskilt många eller oväntade. Men det känns ändå SÅ skönt att få göra den där sista, definitiva beställningen.

Nu måste vi bestämma oss för
1) om vi ska ta inbyggnadshäll + -ugn via ÄH eller köpa eget. 
2) Likaså om tvättmaskin, torktumlare och badrumsskåp. 
3) En annan fråga att ta ställning till är om vi ska låta garderoberna vara väggfasta eller om vi ska betala drygt 400:-/st för att få dem löst levererade?

Sen har vi förstås eltillvalen som är ett litet huvudbry.
* Takuttag för fönsterlampor känns praktiskt och det blir det nog många utav.
* Nån extra utomhusarmatur på väggen vid groventren.

Men det svåra är att veta hur många vanliga eluttag man vill ha i varje rum? "-TA MÅNGA ELUTTAG!" hojtar nybyggarna som sliter sig i håret varje gång de tvingas hämta ännu en skarvdosa. Men hur många är det då? Man vill ju inte att det ska gå till överdrift. Igår satt jag och jämförde elritningen med bilder från ett Mimer-hus. Det är lättare att föreställa sig när man ser ett verkligt rum, istället för bara en planlösningskarta.

Man kan ändra färgen på taket (vi har tagit svart, det går även att välja rött), välja parkettgolv (nej tack, det fixar vi själv), byta till rostfria vitvaror, välja till torkskåp, förebereda för golvvärme i badrummet m.m. Det får bli något att roa sig med i helgen. Nu måste jag fortsätta jobba, har en liten nätt budget om ca 60 miljoner som ska vara färdig innan jag går hem idag!

Här kommer bilder!


Här är slutdelen av infiltrationsanläggningen. Luftningsrören som sticker
upp ur infiltrationsbädden ska förstås kapas ner till vettig längd sen.Och här kommer de gula skyddsrören som vi gräver ner och som Jämtkraft sen skjuter
ner elkabeln i. Skyddsrören är för övrigt gratis att hämta hos Jämtkraft. Generöst va?Fyra såna här bomullstussar med halm (eller var det ensilage..?) rullade vi upp till det tänkta
huset. Två blev kvar och kommer antagligen läggas ut på marken vid det tänkta garaget senare.Känns det inte lite juligt tycker ni? Litegrann som Bocken i Gävle.
Eller Jesus i krubban. Vad vet jag.


Vi hade räknat lite galet på hur mycket presenning vi skulle behöva - eller ärligt talat hade
vi inte räknat alls... - vilket gör att vi fick en rejäl bakläxa. Ungefär hälften gapar öppet :-D

Tussarna är utrullade

I helgen har vi rullat "hötussar" från tomtgräns till husgräns. Attans vad tunga de var, och särskilt eftersom det var så lerigt på marken (= även på balarna som vi rullat i leran...) så händerna bara gled! Ni kan ju gissa hur skitiga vi var sen. :-) Dock häärligt med lite rejält fysiskt jobb efter en lång period med alldeles för mycket jobb och pluggande. Vi rullade ut halm i hela grunden och sen försökte vi "pösa till det" så det skulle bli bra med luft. Det är nämligen just luften som gör att tjälen inte kan tränga ner i marken. Men fy vad det luktade...! Jag var illamående hela tiden och lycklig när vi var klara.

Grävaren har grävt dike för el och bredband, där lägger vi ner de gula rören som Jämtkraft sen skjuter ner kabel i. Och markägaren (ja vi kallar honom fortfarande så fastän det är snart ett halvår sen vi köpte tomten :-)) med son har varit där och kapat ner några fler träd. Det börjar öppna upp sig allt mer! För en dryg vecka sen var det några spekulanter och tittade på tomten bredvid - och oj vad jag hoppades att de skulle vara intresserade! - men eftersom de hellre vill köpa färdigt hus än att bygga så är det nog att hoppas för mycket att de ska slå till.

Sen är det faktiskt inte så mycket mer att göra förrän grunden kommer. Ska ringa grundgrävaren i veckan och höra om han planerat in när han tänkt komma.

Ikväll lägger jag in lite bilder på halmytan, som faktiskt känns väldigt julig :-)


Halm väger tungt

Jag har inte varit så delaktig i husbygget den sista tiden, för jag har haft så mkt på jobbet och med ekonomikursen som jag läser just nu. Anders har faktiskt fått sköta i princip allt. Det senaste som hänt är att vi fått ner elkabeln från pumpbrunnen och upp till huset samt att vi hämtat halm som ska läggas ut där det är schaktat för hus+garage (utföres till helgen). Därutöver har vi fått trojaner och annat dumt på datorn, så det här inlägget tar onödigt lång tid att skriva efter som det hänger sig hela tiden.... Vet ni förresten att de där vita balarna med hö som man ser ligger lite varstans när man är ute på landet - de väger flera hundra kilo! Ser ut som små bomullstussar men väger som en halv elefant...  Skenet kan bedra.

Jag skulle behöva en veckas semester ensam på nåt öde ställe, så skulle jag nog komma tillbaka fylld av energi och med massor av inspiration och idéer om allt från inredning till trädgård och fasadfärger. För tillfället är jag tom på sånt, och det ryms mest bara budgetar, professorer, docenter och protokoll i mitt huvud. En sak som jag dock saknat på sistone är alla dessa roliga bygg- och inredningsprogram som dök upp i var och varannan kanal förut: Bygglov, Äntligen Hemma och alla de där. Har de slutat visas eller är det jag som tittar "för lite" på TV?RSS 2.0