Kakel i köket

Nu har vi städat ur huset och väntar på slutbesiktning i morgon! Lagom till detta så har dottern fått förmodad lunginflammation (Hanna: hade det inte varit för lille A så hade jag nog inte kommit på tanken, men sjkv-upplysningen bekräftade misstankarna). Som tur är har Lovisa en moffa som kan VAB:a imorgon så både jag och Anders får vara med på slutbesiktningen.

Vi har inte hittat särskilt mycket att anmärka på, bara några småsaker som lite repade lister och skåpdörrar och nån tapetspricka m.m. Dock är det en sak som är allvarlig och det är att vårt garage står snett. Enligt våra ritningar ska hus och garage stå i rak linje mot varann (givetvis) men som det är nu så skevar garaget ganska mycket. Eller om det är huset som står snett, det beror förstås på hur man ser på saken :-) Å ena sidan känns det inte mer allvarligt än att jag kan leva med det - har väl dessutom inget alternativ! - och med hjälp av min mammas trädgårdskunskaper ska vi nog kunna trolla bort synintrycket av det sneda. Lite växtlighet och oregelbunden gång upp mot huset m.m. ska förhoppningsvis kunna göra att det ser helt ok ut. Men å andra sidan så känns det som ett rätt allvarligt fel - det är ju inte möjligt att flytta garaget bara så där! Det är dessutom ganska uppenbart, man behöver inte anstränga sig nåt mycket för att se skevheten. Nån form av ersättning från ÄH förväntar jag mig att vi får...

En annan sak som förvånar mig är hur mycket som är ogjort när besiktningsmannen ska komma. Tycker det saknas lister och spikar och tv-dosor lite varstans... Undrar om han ska göra klart de sakerna...?

I helgen blev kaklet i köket klart och ikväll är han där för att foga. Sen ska fläkten upp och fönsterfodret ska sättas på plats. Så här ser det ut just nu:
Nu ska jag gå och titta till min sjuka lilla tjej. Usch vad hemskt när de små inte mår bra... :-(


Offert på att sätta kakel i köket

Någon påstår sig ha fått en prisuppgift från en kakelfirma här i stan på "inte under 20.000:-" när det gällde frågan om att kakla en köksvägg lika stor som vår. Alltså ovan diskbänken och bakom en fläkt. Men allvarligt talat, detta kan väl aldrig stämma?? För i så fall borde de stå helt och hållet utan jobb, åtminstone om världen innehåller nån form av rim och reson!!

Jag vet själv inte vad jag tycker är ok att betala. Vad tycker ni? Ni har ju sett bilderna på vårt kök - vad är maxpriset för att anlita en hantverkare? Nu pratar vi alltså enbart arbetskostnad, exklusive material.

Målaren och mattläggaren...

... var mig ena riktigt raska killar! Vips så var det ena klart och vips så var det andra klart. Idag blir det kaklat och sen är det klart. Och den här gången menar jag det faktiskt - klart för inflytt! :-) På tisdag den 31 mars kommer besiktningskillen (vad mycket killar det är i husbyggarsvängen...? Var är alla kvinnor??) och sen är huset vårt.

Jag var in på banken igår och hörde mig för lite om räntor. Prognosen är att räntorna kommer att ligga som lägst i sommar, men självklart så vet man inte. Vi kommer nog att sätta om lånet relativt snart och binda på långa räntor. Trygghet är bra. Genom ÄHs avtal med Swedbank så har vi 0.35% rabatt på första bindningstiden (max 5 år) vilket ger oss en ränta runt 4%. Det känns fullt dugligt. Särskilt om man jämför med mina föräldrars situation 1977 när räntan låg på 16% (SEXTON!). Fattar inte att folk verkligen valde att bo på den tiden. :-) Vilket annat val som helst måste ha varit förmånligare. Resa? Emigrera? Verklighetsflykt?Nu börjar det bli dags för oss att göra en prioriteringslista bland alla måsten, viljor och önskemål. De fyra allra viktigaste göromålen inför vår, sommar och tidig höst är

1) Måla huset
Jag har goda förhoppningar om att vi ska komma överens om färg. Vi rör oss ungefär i samma färgskala och ingen känner sig tvungen att omedelbart förkasta den andres förslag. Paletten är ljus, känslan är "luftigt" och intentionerna är goda. Får se var vi landar.

2) Gjuta golv till garaget
Det måste till ett golv redan under sommaren. F.n. glipar det en knapp decimeter under garageportarna där det är tänkt att det ska ligga ett betonggolv. När man kommer in i garaget ligger "grusgolvet" något lägre än grundbalken vilket gör att det går inte köra in med bilen i garaget utan att dunsa ner denna knappa decimeter. Ett garage som man inte kan ha bilen i är förvisso till nytta ändå, men snarare som förråd än garage.

3) Anlägga gräsmatta
Oj vad helhetsintrycket förstörs utan gräs. Oj vad lerigt det kommer vara utan gräs. Lovisa - lera - leka - vita tapeter - nymålat hus - sommarkläder... Nej, gräsmattan är tveklöst en punkt på måste-listan.


Förvånad inser jag att jag inte kan komma på den fjärde måste-punkten som jag hade klar för mig för enbart nån timme sen. Det var inte övervåningen, inte altanen, inte kakla badrummet. Dessa saker är vill-göra-saker och inte måste-saker. Hm. Det kanske inte var så viktigt ändå?


Helgen innan målare och mattläggare

Vi hade trott att vi skulle grovstäda hela huset förra helgen, men då var vi tvungna att plasta in grunden som ni kanske minns. Därför har den här helgen fått bli en hel städhelg från början till slut. Det har gått bra och det har varit roligt! Igår hade vi en fantastisk dag med solsken ute, solsken inne och solsken i barnasinne :-) Det droppade från taket, solen värmde (lite) i ansiktet och Lovisa skrattade så gott som hela dagen. Hon var så lycklig över att få vara med ute i Hara och att få hjälpa till med sina plastverktyg - "som Manny"! (För er som inte har barn i den åldern så kan jag berätta att Handy Manny är ett TV-program om en sorts multifixarhjälte som lagar allt som går sönder).Har börjat sortera upp byggvirket som ligger i högar runt om på tomten.


Här är sidan av garaget där det eventuellt skulle kunna gå att ha en väg upp
till huset. Tänk bort stubbhögen och stenröset, de ska ändå väck.


Anders mäter renoveringsgips som ska upp på väggen innan kakelkillen kommer.


Nu är det utskuret för alla kontakter och Anders börjar skruva upp gipset på väggen.


Ett desperat försök att se ut som en händig jag-fixar-det-med-ena-handen-bakbunden-kille. :-)


Så här blev det. Gråsvart tegelstensformat. Mycket bra.


Imorgon kommer en kompis till Anders och kikar om underlaget är dugligt, sen ska han hjälpa oss att sätta upp kaklet.


Övervåningen går numera under namnet "gympasalen". Lovisa brukar vara i skolans gympasal med sitt dagis och där springer de omkring och frigör lite energi. Det må ni tro att hon gör här uppe också - från gavel till gavel samtidigt som hon ropar "inte taaaa mig, inte taaaa mig!" (=du kan inte ta mig).


Här går nån form av isolerat rör vilket jag misstänker lär vara ventilationen.


Här går köksfläktens luft ut i en separat kanal.


Nån som vill köpa en oanvänd Bosch köksfläkt billigt, med eller utan tillhörande skåp?

Det enda problemet just nu är avfuktaren i grunden som frusit ihop till en klump. Ett väldigt vanligt problem enligt forumet så vi får väl ta oss en funderare på hur vi ska lösa saken. Ids inte tänka på det just nu, vi har en fuktighet på ca 75% och den ska vara under 72% för att vara "godkänd" enligt normen. Det brukar dock ta ett tag efter uppförandet innan man når rätt temperatur och rätt fuktighet. Vi jobbar på med att isolera och täta, det borde förbättra situationen. Annars får vi väl slå av avfuktaren tills det blir lite varmare. Eller ställa ner en byggfläkt och tina av den. Eller nåt.

Imorgon kommer målaren och tapetserar. På torsdag kommer mattläggaren och lägger golven. Sen är det städning - igen - till helgen och därefter slutbesiktning den 31 mars! Efter slutbesiktning får man ta huset i besittning, yeeej! Hittills har vi bara upptäckt några småsaker att anmärka på: nån repig list, nån miniskada på en skåplucka i köket, en sprucken tapet i tvättstugan. Det känns som att vi kommer att få bra uppfört hus, ett väl utfört jobb! Tack för det, Mattias Erikssons Bygg och Montage från Tallåsen!

Garage under uppförande

Åh jag är så skriftligt omotiverad, om jag får lov att uttrycka mig så dumt :-) Men lite får man väl anstränga sig när man har fått ett garage, kan man tycka! Det är nämligen på plats nu, och Anders har varit högst delaktig i byggandet genom att lyfta tunga takstolar och stora sjok med panel. Själv har jag i vanlig ordning inte lyft ett finger för att hamra och spika.... Lite trist faktiskt att behöva jobba när man egentligen vill hjälpa till att bygga sitt hus! Men så är det, har man valt att vara kontorsråtta så har man. Från 8 till 17, sånt är livet.


Väggar, tak och fönster (i bakgavel). Inte illa.

Nu när garaget är på plats är jag väldigt glad att jag lyckades rädda det där trädet som står till höger, det kommer göra sig väldigt fint på sommaren när det grönskar så vackert. Det var yyyytterst nära att det fick stryka på foten när Anders gick runt och pekade med hela handen på allt som skulle avverkas :-D Jag å andra sidan ville ha halva skogen kvar, så vi fick nog ihop en bra kompromiss till sist tror jag.Och här får ni lite perspektiv på placeringen hus - garage. Kanske ni inte sett huset med takpannorna tidigare?


Så här kommer garaget att te sig från den blivande altanen. Dvs detta är
baksidan av garaget (dock utan takpannor på denna bild).


Åh se där - garageportar!

Det närmar sig klart.

I lördags var jag på krogen för andra gången på en månad - tillika för andra gången på ca 3 år. Ketchupeffekt skulle jag kalla det. Hur som helst så var söndagen vikt för en dag på knä i krypgrunden, det kändes inte helt 100 måste medges men det funkade. Vi kröp och vi kröp. Vi plastade, skar, tejpade, fogade och limmade. Tiden försvann som alltid när man har roligt (?) och när vi väl tittade upp genom luckan, ut i vad vi trodde var dagsljuset, så hade dagen hunnit bli kväll. Klockan var 20 och det var kolsvart i vårt ännu inte helt elförsedda hus. Det var då jag kom på det - jag hade inte tagit några bilder! Så bara för er skull, kära läsare, gick jag omkring med ficklampa och nattinställningar på kameran för att försöka illustrera våra framgångar i husbygget. Ta bildkvalítén för vad den är:


Fläktskåpet (till vänster om fönstret) är nerplockat. Till helgen kommer en kille och hjälper oss att kakla! Yiippee!


Och här bredvid kyl/frys har vi fått upp två bänkskåp med rullbackar, en bänkskiva och två överskåp.


I vardagsrummet har vi parkett numera. Skönt som lite variation till spånplattor :-)


Lovisas rum har inte längre titthål i golv eller vägg. Garderoberna som egentligen skulle ha
varit väggfasta längs med väggen till vänster i bild, kommer vi (förmodligen) att flytta till väggen
rakt fram. Enda kruxet är att eluttaget som skymtar längst ner till höger på den väggen gör att
det saknas några centimetrar för att dörr och garderob inte ska krocka med varann. Måste gå
att ordna på nåt sätt.


Badrumsmöbeln står fortfarande och väntar på att få ta över i badrummet.
Kanske blir först när skyddspappen har tagits bort.


Den där lilla dosan som hänger på sniskan på väggen är mätaren till avfuktaren
som står nere i krypgrunden. Där ska man kontinuerligt läsa av hur hög fuktigheten
är. Vid detta tillfälle tycks det ha varit 62%, men jag tror inte det stämmer riktigt. Det
borde inte ha hunnit bli så torrt ännu.

Jag hade så gärna velat lägga upp några utvändiga bilder så ni får se att vårt hus har ett riktigt tak numera, men det var alldeles för mörkt för att jag skulle kunna få några bra bilder. Idag har Anders hjälpt snickarna med att sätta upp garaget och det är om inte helt klart, så åtminstone nästan! Imorgon är sista dagen som snickarna är kvar, och då ska de lägga tak på garaget, sen har de gjort sitt.

Nu håller jag på att ramla ihop av trötthet så jag ska ta och krypa till sängs. Det är rätt mycket på jobbet den här veckan, det är styrelsemöte, det är en snart 2årig tjej som envisas med att ropa "mamma bära!!" mitt i nätterna och jag undrar om jag inte håller på att bli lite sjuk också? Helst av allt skulle jag ha semester och bara bygga hus, sortera virke, skruva tvättställ och kakla, men men... Man ska inte gapa efter mycket. Livet är snällt mot mig.

Lögn om klart-klart

Jag ljög nog lite i förra inlägget känner jag... Med "klart" menade jag inte helt "klart-klart" utan snarare "halv-klart". Än så länge har vi inga tapeter på väggarna, inga golv förutom i vardagsrummet, ingen monterad köksfläkt, inget kakel, ingen badrumsspegel eller badrumsmöbel (bara ett handfat helt solo). Så målaren måste komma, mattläggaren och sen besiktningsmannen. Sen ska förstås grunden tätas med plast och isoleras klart. Sen ska huset målas, grisarna matas och locket läggas på brunnen. Och sen... tja. Sen är det nog klart.

Men snickarna är i alla fall färdiga, så det var åtminstone sanning.

PS. Jag hoppas att ni kommer ihåg den där reklamen som gick för några år sen där Karl-Oscar skickade iväg familjen till Amerikat, medan han själv skulle komma efteråt för han hade en del att fixa först... DS.

Färdigt!

Anders ringde precis och sa att snickarna är klara! Allt är klart. Parketten ligger i vardagsrummet, alla glipor i väggar och golv är igenlagda, innertaket sitter på plats - rubbet! De har inte satt upp räcket till trappen för då blir det enklare för oss att baxa upp material till övervåningen, men sen är det bara våra egna grejer kvar att fixa. Märkligt :-)

Tror ni att han hade tagit några kort då? Nä nä. "Jag tyckte inte att det behövdes för det kan väl du göra i helgen?" (Det bottnar sig nog i en mindre väl formulerad kommentar från min sida om att han hade tagit dåliga kort i förra veckan, haha.) Så håll er till tåls - bilder kommer! Bara inte just nu.

Vi hade ju bestämt oss för kakel till köket, men när vi kom hem hittade vi ett till snyggt kakel i katalogen så nu måste vi dit idag igen innan vi slutgiltigen kan bestämma oss. För Mimer-byggare: det behövs ca 3-3,5 m2 kakel om man ska kakla över diskbänken och bakom fläkten hela vägen upp till taket + en liten bit ovanför fönstret.

Bilder


Taket börjar ta form över gavlarna.


Här ser ni vad fult det är med eluttag vid lampknapparna! Den "svenska
elstandarden" ger jag inte mycket för. Men jag följer givet råd och gillar läget.Nakenfisen har påbörjat packningen hemma i vårt mellanhandsboende,
där vi har bott i ungefär 10 månader. Längtar tills vi får flytta!!Luckan till krypgrunden är numera isolerad med dubbla lager.


Här bor våra närmsta grannar.


Slutligen en utvändig husbild. Det som är nytt (förutom att takbrädorna kapats till vid gavlarna,
som jag visade på första bilden) är att den liggande panelen kommit på plats strax under
takfoten. Bron är färdigbyggd inklusive det lilla sadeltaket, och så är samtliga takrännor monterade.


Imorgon är Anders ledig så då ska han åka ut och fortsätta med isolering av grundbalkarna. Det ska också mätas hur mycket kakel vi ska beställa (vi har bestämt oss och vi var dessutom överens! bild kommer senare). Jag ska se till att han får med sig lite bilder hem, t.ex. på de nymonterade köksskåpen och de f.d. golvspringorna som numera är igenspikade.

På besök hemma hos oss

Vi åkte ut till huset idag efter jobb/dagis för att snacka lite med snickarna. Till vår stora glädje har det hänt saker inomhus! För det första så har vi fått upp underskåp, överskåp och bänkskiva bredvid kylen. Snyggt! Men den största grejen var nog ändå att golvspringorna är igenlagda - vi har ett riktigt golv! Man kan inte snubbla ner nånstans! :-)

Precis som vi hoppades på hade snickarna svar på en hel del av våra frågor. Vad gäller köksfläkten hade vi ju en del huvudbry. Vi fick besked om 1) att fläkten har ett helt eget utlopp som inte går ut i den vanliga ventilationen och 2) de hjälper oss att skruva ner skåpet (görs med ett par enkla skruvar bara) och ta bort den gamla fläkten, samt stoppar i lite isolering i utsuget för att hindra kalluften att komma in i huset. Toppen!

Elementet i hallen kunde man plocka bort om man ville men jag tyckte mig se i den ena killens ögon att han inte tyckte det var en så bra idé. Och jag förstår det, man bör nog se till att ha kvar värmekällorna för att få ett så behagligt inomhusklimat som möjligt. Ett alternativ kan förstås vara (som en av mina läsare skrivit i en kommentar) att satsa på golvvärmen istället. Vi har förberett för golvvärme i hallen men lägger in den först när vi ska klinkra.

Som det känns nu undrar man hur man nånsin ska bli klar med allt som ska fixas?? :-) Lite kort om våra kommande småfix och projekt:

* Isolera färdigt i grunden
* Kakla köket
* Installera fläkten
* Installera kaminen
* Klinkra i hallen
* Kakla + klinkra i badrummet
* Sätta upp nya tvättstället
* Inreda övervåningen
* Bygga altan
* Glasa in delar av altan
* Måla huset + garaget
* Så gräsmatta
* Lägga stenplattor utomhus
* Anlägga en trädgård med allt vad det innebär
* Bygga förråd/friggebod

Ja det var vad jag kom på just nu. Men det är ju roliga projekt! Fast jag undrar hur man ska hinna med nånting annat, så som ett socialt liv till exempel? Jag tycker att alla husbyggare borde få en viss tid "ledigt" (definitionsfråga), precis så som man får när man får barn. Föräldraledighet borde jämställas med nybyggarledighet! Hjälp mig att övertyga våra politiker om detta! :-D


Helgen som gick

Helgen har spenderats i krypgrunden, skulle man kunna säga. Och det med varierande resultat. I lördags började vi med att lägga ut den åldersbeständiga plastfolien som ska täcka hela grunden. Vi tänkte fästa den mot balkarna med silvertejp, men kunde snabbt konstatera att tejpen inte fäste mot betongbalkarna så det var bara till att fundera ut nåt nytt. På söndagen var vi tillbaka, nu utrustade med PL400, PL600 (olika sorters konstruktionslim) och patronsprutor. Nu gick det jättebra att fästa både plast och isolering. Fast fort går det ju inte. Å andra sidan - vem har bråttom? :-)

Lite byggstäd har det blivit också. Dock måste jag säga att även om snickare i allmänhet har en förmåga att släppa saker precis rakt ner där de står, så är just våra snickare av den något bättre sorten. Så fasligt mycket att städa var det inte. Jag tror att snickarna ägnade sig en hel del åt tak och fix på övervåningen under veckan som gick. Det är sånt som inte syns så väl mer än att den liggande panelen har kommit upp på utsidan. Gavlarna har fått sina takbrädor kapade och stuprännor har kommit på plats på både bak- och framsida.

Invändigt är det inte så stor skillnad från förra veckan (åtminstone inte vad jag kunde se?). Några funderingar som uppkommit:

KÖKSFLÄKTEN
Efter tips från en av er läsare så har vi läst på om köksfläkten för att förvissa oss om att den går att installera i ett ÄH, med tanke på ventilationssystemet. Enligt vad vi kunnat utläsa så bör det funka. Det står i fläktens bruksanvisning att man kan göra inställningar för att anpassa den efter förutsättningarna vad gäller ventilation. I bruksanvisningen till värmepumpsystemet hittade vi några glädjande rader om att i hus med detta system leds luft från köksfläkten ut i en särskild kanal så att os från matlagning inte ska spridas i resten av huset. Förhoppningsvis är inte detta rent generella beskrivningar. Vi ska dock höra med snickarna ikväll vad de känner till om saken och får vi inga klara besked därifrån så ringer jag ÄH imorgon. Fläkt är iaf snygg har jag konstaterat efter att ha tittat på den ur alla möjliga vinklar :-)

För tillfället så är den medföljande fläkten inbyggd i ett skåp och där är inte ventilationsröret ihopkopplat. I utsugshålet drar det rejält med kalluft. Av denna anledning vill vi inte plocka bort fläkten innan den nya kan sättas på plats, för då går kalluften rakt ut i köket istället för att hållas stången i skåpet. Det skulle förstöra upptorkningen av huset vilken i sin tur är viktig för att minimera risken för sättningar. Vi vill heller inte sätta upp den nya fläkten förrän vi har kaklat, det vore att dra på sig onödigt jobb. Men vi MÅSTE ta bort fläktskåpet för att snickarna ska kunna sätta innertak där. Annars kommer innertaket sluta vid skåpskanten. Moment 22.

LAMPKNAPPAR / UTTAG
Lampknapparna som sitter på väggen när man kommer in i de flesta av rummen är försedda med eluttag. Hmm, det ser verkligen inte snyggt ut. Varför skulle man vilja ha ett eluttag i lampknappshöjd? Måste hitta en lösning.

KAMINPLACERING
Även om vi egentligen har bestämt oss för att ha kaminen i högra hörnet direkt när man kommer in i vardagsrummet så måste vi fundera lite mer på det innan vi slutligen bestämmer oss. (Precis som om vi inte hade nog att fundera på ändå. :-)) Jag har för mig att jag kanske nämnt det tidigare, men vi har ju valt en kamin med sidofönster för att elden ska synas även åt sidorna och inte bara rakt fram. Dock är det ju väldigt onödigt att kosta på detta om man sen då placerar kaminen i ett hörn! Problemet är att vi har egentligen inte just nåt annat alternativ eftersom vi då kommer försämra möbleringsmöjligheterna drastiskt. Men vi får se. Tankeverksamhet pågår.

ELEMENT I HALLEN 
Det sitter ett element dumt placerat i hallen under trappan som försämrar möbleringsmöjligheterna. Vi skulle gärna ha haft nån förvaringsmöbel eller liknande där men det blir varken snyggt eller praktiskt att möblera in ett element. Tar tacksamt emot tips på vad andra ÄH-ägare/Mimer-ägare har för tips eller lösningar på problemet.


I slutet av denna vecka tror jag att de ska börja sätta upp garaget. Fast jag räknar med att de inte hinner. Jag har också insett att jag bör slå bort tankarna på att eventuellt få flytta in tidigare än beräknat. Så blir det inte med största sannolikhet. Den 1 april är vad som gäller. Tydligen är det så att när man har förhöjt väggliv så "ställer det till det" ganska mycket för snickarna i den bemärkelsen att det utvändiga arbetet tar mycket längre tid. Det är rätt mycket som måste handsnickras och det är förstås tidskrävande.


Reklam

Nu går jag off-topic för den här husbyggarbloggen...

...men jag vill gärna göra lite reklam för en förening där jag sitter med i styrelsen, nämligen QnetZ. Det är en ideell förening som arbetar för att synliggöra och utveckla den kompetens som kvinnliga akademiker i Jämtland utgör. För att få bli medlem ska du vara kvinna med minst 120 akademiska poäng (180hp) alternativt en äldre examen motsvarande dagens kandidatexamen.

Som medlem erbjuds du föreläsningar, utbildningar, lunchträffar, studiebesök och ett brett nätverk där du kan knyta nyttiga kontakter. Tidigare aktiviteter som genomförts är exempelvis mentorsprogram, styrelseutbildning, retorikutbildning, föreläsningar inom bland annat kommunikation, härskartekniker, konflikthantering, jämställdhet, ledarskap m.m. samt studiebesök hos Glesbygdsverket, Länsarbetsnämnden m.m. Nu närmast ska vi till länsresidenset där Landshövdingen Britt Bohlin och Länsrådet Pia Sandvik-Wiklund tar emot oss på lunchträff/studiebesök.

Är du intresserad av att vara med i nätverket? Hör av dig till mig isåfall, eller gå in på hemsidan, http://www.qnetz.se.

Att tycka lika - eller olika.

Jag har varit inställd på en fläkt av samma typ som den jag nedan visat på bild nr 1. Det var det självklara alternativet när vi först gav oss ut på jakt. Av en slump dök fläkt nr 2 upp i Elgigantens reklamblad samma dag som vi skulle bestämma oss och den var nedsatt på kampanj med 2000:-. Lite velande där jag inte visste vad jag tyckte och där Anders tyckte fläkt nr 2 resulterade i ett inköp igår. Det blev 2:an. 
Kanske ska förtydliga att även 2:an har en glasbotten. På bilden ser det ut som att den är helt i rostfritt, men så är det inte. Jag tycker faktiskt att även den fläkten är snygg, så även om det inte är vad jag hade tänkt mig kan jag känna mig mycket nöjd ändå. På fredag ska vi få hämta ut den så förhoppningsvis åker den upp på väggen i helgen. Bilder utlovas i så fall :-).Redo att ge mig in i nästa val / kamp / jakt på det Rätta: nu är det kaklet som ska väljas. Jag har skrivit lite om det tidigare och vi har egentligen inte blivit så mycket klokare sen dess.
  • Färgmässigt så står det mellan svart eller grått. Anders tycker lite hellre grått, jag tycker lite hellre svart.
  • Inte nog med det, frågan är också om vi ska kakla hela väggen eller bara upp till skåphöjd. Jag tycker att vi självklart ska kakla hela väggen upp till takhöjd, medan Anders är inne på det senare.
  • Ska vi kakla själva eller ska vi anlita hantverkare? Föga förvånande så har vi olika åsikt även här: jag tycker vi kör hårt och litar på att vi fixar det själva (hur svårt kan det vara??), Anders vill nog hellre anlita någon.  

Med tanke på hur olika smak jag och Anders har (i en skrämmande hög andel av alla inredningsfrågor!) kommer det bli ytterst spännande att se vad vi får för slutresultat. Jag hoppas på en bra kompromiss där vi både kommer att känna oss nöjda. Mardrömmen är en kompromiss som slutar med att ingen av oss tycker att helheten blev bra! Fast nu ska jag inte måla fan på väggen, det är klart att det blir bra till sist. :-)


En stillstudie i vindsluckelyft

Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad som är det roliga i den här sekvensen, men jag blir så full i skratt när jag tittar på hur seriöst han tar sitt uppdrag att lyfta av luckan till övervåningen! :-D

     
SKOLBOKSEXEMPEL I VINDSLUCKELYFT:

1. Anders intar en position som får mig att osökt tänka på bowling.
2. Ett lätt tryck med ryggen får luckan att lyfta.
3. Han skjuter vant luckan åt sidan.
4. Graciöst skuttar han upp och rättar nonchalant till byxorna.


Och detta var vad han fick se:

 VÄNSTER SIDA

 TAKKUPA

  HÖGER SIDA

 "TRAPPLUCKA"

Första veckan avklarad..

Första och i viss mån andra dagen av den första leveransveckan var en hejdundrande kavalkad i husbyggarkonster! Modul på modul rullades ut, takstolar sattes upp, taket plastades, det donades och fixades i en j*kla fart. Men sen tog det tvärstopp. Snickarna var inte där onsdag, torsdag och fredag. Vi kunde inte göra så mycket själva, mer än att slå i lite spik i takstolarna och rulla ut en sorts skyddsväv i de öppna golvspringorna.


Det som för några dagar sen var öppna springor rakt ner i grunden har nu täckts med masonitskivor och sedermera alltså denna "skyddsväv". Härpå lägger vi sen ett lager isolering och säkerligen nåt mer också innan springorna stängs igen för gott.


Så det var med stor entusiasm vi tog emot måndagen vecka 2 (läs: idag)! Men vad händer när Anders kommer ut runt lunchtid - inga snickare!! Det visade sig att de hade varit tvungna att avsluta det där nedrans garagebygget i grannbyn. När Anders åkte vid 14 så skulle de sätta igång, som tur var. Man blir ju lite otålig... :-) Men till snickarnas försvar ska sägas att de jobbar ju inte 8-17 direkt, utan snarare 06-21. Och effektiva är de också.

Idag skulle elen kopplas in i hela huset, så att vi kan börja värma upp ordentligt. Hittills har ju elen bara varit på i den modul som fasadmätarskåpet sitter på. Vi har dock haft en byggfläkt nere i grunden som gjort att det tinat av rätt ordentligt. Så här såg det ut när Anders var nere och krälade i helgen:


Luckan i golvet (som kommer vara under vår säng).


Till vänster ett packe cellplast-skivor, i mitten Anders som krattar ut lite snö och till höger i bild har vi ytterbalken.


Men vi har faktiskt inte varit helt gjaralaus (jamtska för "sysslolösa", ungefär) i helgen. Vi har sågat ur bänkskivan och fått ner inbyggnadshällen. Oj oj oj vad vi mätte, sågade, mätte, filade, justerade, mätte och sågade! Men bra blev det, skulle nästan våga påstå att det inte blev en millimeter snett! Vad tycks?
Hällen och inbyggnadsugnen ser ju riktigt bra ut! Nån inbyggnadsmicro har vi inte köpt
än (i vänsterkant) så där ser det lite knepigt ut, men det blir väl en sån också så småningom :-)


Imorgon ska Anders åka och köpa en ny köksfläkt. Det står mellan två stycken:Jag tror vi har bestämt oss, men jag säger inte vilken. Först vill jag höra era kommentarer om vilken ni tycker är snyggast :-)

RSS 2.0