Småfix

Det står lite stilla just nu, det är därför det är så ont om inlägg. Vi bara väntar, liksom.

Anders har varit i kontakt med han som ska hämta stubbarna (igen) och han har lovat att ta dem innan huset kommer. Hoppas verkligen att han gör det, för annars kommer stubbarna att hamna i en lagom knivig position inramade av garage och träd! Svårt att komma åt, med andra ord. Men som sagt, han har lovat så då litar vi på det.

I helgen var vi och kollade på Älvsbyhus visningshus i Slandrom by. Det var ett Tyr, en enplansvilla på 121kvm, så egentligen inte alls så likt vårt. Men de hade likadant garage som vi ska ha och det var ju kul att få se på riktigt. Det blir inte riktigt lika djupt som vi hade föreställt oss, en billängd ganska precis. Men rätt fint ändå faktiskt! Det såg högt ut. Vi funderar på att i ett senare skede bygga en carport så kan man ha en bil inne och en bil ute. Lite ledig yta i garage vore inte fel...

Vårt badrum kommer förmodligen att vara rätt likt det som vi tittade på i Tyr. Fast de hade förstås hunnit kakla sitt. Jag önskar verkligen att ÄH kunde ha kakel/klinker som tilval... Tänk vad mycket pengar de skulle tjäna på det! Säkert 90% av alla som bygger ÄH vill bli av med våtrumstapeten och av dem skulle nog 40-50% välja det som tillval även fast det skulle vara billigare att fixa själv. För att inte tala om hur många som kaklar i köket eller lägger klinker i hallen! Det hade varit skönt att ha det fixat redan när huset kommer på plats.

Nu vet vi i alla fall att vi kommer få den nya bänkskivan i köket, den som är lite gråsvart. Tidigare var det en trävariant, men fr.o.m. vecka 4 ska alla (åtminstone i vårt län) få grå bänkskiva enligt vår säljare.

I övrigt har jag inte så mycket mer att berätta. Avslutar med att säga att jag/vi funderar på att måla trappen vit. Kolla på bilderna och säg vad ni tycker!

Originalet:Och vitmålad:


Hade tänkt lägga in nån bild på vitmålad trapp med mörkbruna trappsteg (t.ex. valnöt) men jag hittar ingen bra bild just nu, och är alldeles för trött för att sitta och leta. Jag kanske lägger upp nån i morgon. Så - vad tror ni? Eller har ni nån annan bra idé? Har även tankar på att kanske bygga in trappstegen, d.v.s. sätta något under/bakom så man inte ser rakt igenom. Ytterligare en idé är att bygga nån form av platsbyggd garderob eller klädkammare under... fast då är jag nog inne på överkurs.Brevlåda

Det finns massor av snygga brevlådor. Snygga färger, snygga former, snygga designer. Sen finns det de som är extra "säkra", i bemärkelsen inbrottssäkra så ingen kan komma åt ens eventuellt hemliga papper. Vidare finns det också brevlådor som är extra stora, som kan lagra mängder med post medan man är på semester så att breven inte börjar sticka upp ur lådan och tala sitt tydliga språk om att man inte är hemma. Säkra brevlådor i en annan bemärkelse.Enkel men stilren brevlåda.


Designade brevlådor


Målade brevlådorAnnorlunda formBrevlåda med tillhörande "vägg"

 
Stora och säkra brevlådor med "tak"


Nej vet du vad. En brevlåda är bara en brevlåda. Vi ska bo på landet där brevlådan inte alls utgör en del av "approachen" som den kan göra i täta villaområden. Det får nog bli en hederlig, grön sak i plast för knappa tjugolappen på ÖB! Bara för att göra uppror mot den tyvärr rätt utbreda hysterin som drabbat massor av husbyggare i jakten på den mest flärdfulla, fulländade fasad som skall utgöra deras hem. En fasad som ibland handlar mer om just vad man visar upp för andras gillande, än vad man själv faktiskt trivs med och mår bra av. Men det är en annan diskussion som kanske kan återkomma i ett senare inlägg.


(Nåja, vid närmare eftertanke kan man kanske försöka undvika just färgen grön ... :-))

Ett hus är på plats

Efter en tids frånvaro har vi äntligen varit ut till tomten igen. Ville reka läget så vi vet vad som måste fixas innan huset kommer, plus att jag givetvis ville ta en titt på grannarnas hus som har kommit nu! Om vi börjar med vår tomt, så ser den halvt katastrofal ut :-) Stubbarna ligger kvar för det första. För det andra så ligger den bortgrävda halmen i en hög i bakkant (halmen som täckte marken i ungefär en vecka... ;-)). För det tredje så ligger ett par oöppnade halmbalar i framkant, och för det fjärde så har vi ett gäng halvstora jordhögar fördelade över tomten likt gigantiska, missprydande ko-mockor. Tyvärr känns det nu som att det inte är nån större idé att försöka snygga till förrän våren börjar titta fram. Kanske elda halmen, men den största delen av finplaneringen får vänta tills marken är bar. Tråkigt men sant.

Glädjande nog har vi en hyfsat bra väg upp till huset trots all den snö som vräkt ner i vinter. Och att det är tjäle i marken kan jag dessutom känna mig rätt lugn över, så kallt som vi haft det stundtals. Grundbalkarna var inte helt nedisade, vilket var en av mina största farhågor, så röjningsarbetet före leverans behöver inte bli alltför tungt hoppas vi på.

Men så till grannhuset - oj vad kul att få komma in och se vad man har att förvänta sig! Vi har inte samma husmodell så planlösningen och fördelningen av kvadratmeter är inte exakt likadan, men mycket kunde vi ändå föreställa oss hur det kommer att se ut hos oss. Sen fick vi se den där badrumsmöbeln som jag funderat över att köpa och det såg bra ut. Vi åkte faktiskt direkt till vår vän "försäljaren" (som för övrigt hjälpte oss i somras med att släpa GROT över hela tomten) och fick ett kanonpris på den! :-) Så den ska inhandlas i slutet av veckan. På samma ställe så köpte vi även ett par byggfläktar som vi kommer ställa ner i grunden, enligt tips från grannen.

Dagen har alltså gett massor av inspiration, tips, råd och längtan. Roligt!

En oönskad påhälsning...

Så kom den då, den där fakturan som vi inte ville ha. Vi hoppades på att markarbetena skulle vara färdigfakturerade nu, men misstänkte att det kunde dyka upp en faktura på grus och singel till grunden. Mycket riktigt, det gjorde det. Sisådär 30.000:- var den på, ganska exakt. Markarbetena har således gått på totalt 150.000 (vilket iofs inte är mycket, men det låg 120.000 i produktionskalkylen). Ännu en "glad" överraskning som tyvärr hör till när man bygger hus! :-)

Med tanke på att jag har gnällt så mycket på sistone, och eftersom gnälliga människor egentligen är bland det tråkigaste som finns, så är det bara inom parantes som jag skriver: (Om ÄH påstår att "grunden ingår i priset" kan man väl tycka att 30.000:- är en rätt stor summa som borde ha ingått i produktionskalkylen som kom från ÄH?)Sen så har jag äntligen kommit mig för att fota min gungstol som tomten kom med och som jag blev så glad för.

Våra grannar hade leveransvecka 1, vilket borde innebära att kåken är på plats nu eller de närmsta dagarna. SÅ spännande! Jag längtar efter att åka dit och kika, men förmodligen blir det en Sundsvallsresa i helgen så det lär dröja innan jag kan ta mig till Hara för att kolla läget. Men om ni läser det här, S & L med familj, så skickar jag en hälsning och heja-heja-ramsor om att huset snabbt ska bli klart så ni får flytta in! Då kan ni sitta på första parkett när vårt bygge dyker upp om några veckor :-)Nu är det dags att gå och lägga sig. Imorgon är första arbetsdagen efter nästan tre veckors semester. Hoppas det går bra att lämna Lovisa på dagis, det kan nog vara lite kinkigt eftersom det är så längesen hon var där sist... Apropå dagis förresten, hon har fått plats på sitt nya dagis fr.o.m. början av mars men vi har ansökt om att få skjuta på det till i början av april så vi hinner flytta in i lugn och ro innan det är dags för ny inskolning.

Gonatt!

Köksö

Vi har lite funderingar på en köksö, men vet inte om det kommer att rymmas. Köket ser ut så här:Tanken är då att ha en köksö strax nedanför diskbänken, d.v.s. ungefär där stolarna börjar i vänstra kanten. Den där bänken eller vad det är som står placerad mot väggen mot hallen kommer vi ju inte att ha, så om man liksom bara skjuter ner bordet lite... eller? Det kanske blir för trångt... :-( Har hittat en supersnygg köksö som Gustav och Lotta på Älvsbyhusforumet har, de har en annan husmodell än oss och då även större kök. Köksön ser ut så här:
En annan av forummedlemmarna tipsade oss om att låta bordet stå kant i kant med köksön som på skissen nedan. Det kanske kan vara nåt? Det vore ju onekligen himla bra att ha en köksö som kan svälja många stora köksapparater som man av nån anledning nödvändigtvis måste samla på sig.... :-)
RSS 2.0