Leveransdatum och inflyttning

Idag har vi fått veta att vårt hus kommer den 23:e februari! En måndag. Jag är jätteglad över att ha fått en specifik dag att längta till, men lite putt för att det innebär vecka 9 istället för utlovade vecka 8. Fast det är ju inget att gå att sura över. Vad spelar 7 dagar för roll? :-) Inflyttning kommer att ske den 31 mars. Alltså om exakt tre månader.

Med risk för att låta som en gnälltant så måste jag få ha vissa synpunkter på oturen med inflyttningsdag: för det första så går inte flytten på 1 dag vilket innebär att vi får säga upp lägenheten till sista april = en månad med "dubbelt boende". Hade vi fått inflyttning en vecka tidigare (eller tre-fyra dagar!) så hade vi kunnat säga upp lgh:en till sista mars. Å andra sidan, det hade isåfall varit tekniskt omöjligt eftersom Östersundsbostäder givetvis har stängt imorgon nyårsafton och med tre månaders uppsägningstid så blir det sista april hur som helst.

Men nog om detta och punkt slut för allt tråkigt gnäll - VI SKA FLYTTA TILL HUS OM TRE MÅNADER! Fantastiskt! Jag är själv uppvuxen i radhus i Brunflo och Anders i lägenhet i Stockholm - nu ska vi alltså få (nåja...) en egen fristående villa på landet! Självklart är vi glada, upprymda och förväntansfulla.
 
To-do-lista:
* Grunden ska snöröjas och eventuell is på balkarna måste saltas bort.
* Fixa slang till pumpen som ska vara i pumpbrunnen.
* Kolla med Jämtkraft så att allt är grett med anslutning av el och bredband.
* Påminna om stubbarna som ska bort (såvida han inte redan tagit bort dem?? Grannar: hur ser det ut?)
* Detaljstudera planritningen och se om det är något vi kommer vilja förändra redan när bygglaget är där.
* Börja packa strukturerat och göra oss av med all skit (ursäkta ordvalet) som inte får följa med i flytten. 

Mellandagsrea på Elgiganten

Vi har shoppat på Elgigantens "mellandagsrea" idag. Inte för att det just blev nåt billigare än vad vi hade budgeterat, men det känns ändå skönt att nu är det klart. Nu är det inga kapitalvaror kvar att inhandla (förutom en extra platt-TV, enligt Anders...).

Det blev induktionshäll, känns som ett bra val, och inbyggnadsugn. Electrolux. Det sägs att det tar under en minut att koka upp pastavattnet och det vore ju toppen om det stämmer till hälften bara!Sen så köpte vi tvättmaskin och torktumlare, även detta från Electrolux. Tvättmaskinen har "borstfri motor för tystare gång och snabbare tvättid". Eftersom det enligt uppgift kan vara rätt lyhört mellan tvättstuga och vardagsrum så är det nog bra med en tyst maskin. Fast vi ska gipsa väggen lite extra också. 

Vi försökte tänka någorlunda energimedvetet när vi skulle välja torktumlare, men tumlare är ju ärligt talat ena riktiga energibovar. Inte alls bra för miljön... Vi tog dock en som är energiklass B, istället för C-klass vilket de flesta har. Visst vore det fint att bidra till att rädda världen men jag är inte riktigt där ännu att jag offrar torktumlaren. Jag är en usel miljökämpe.


Gungstol!!

Åh jag är så glad! Jag fick en underbar gungstol av Anders i julklapp! Vi har pratat om såna tidigare och Anders tyckte inte alls att det var nåt som skulle komma in i vårt hem, medan jag tycker det är så bra att kunna bryta av mellan nytt och gammalt. Hur som helst så hade han fått tag på en fin gungstol på Antik & Begagnat i Brunflo och jag tycker SÅ mycket om den. Bild kommer senare när vi kommit hem (vi är i Brunflo hos mamma o pappa nu, där vi har firat jul).

Detaljerna som blev så Rätt!

Ni vet hur det är - när man verkligen behöver en viss sak, då lyckas man nästintill aldrig att hitta Den Perfekta (klädesplagget, möbeln, tyget eller vad som helst). Man ilar omkring som en galen och letar och letar, till sist får man nöja sig med Den Halvbra saken. Däremot när man INTE behöver något, eller när man verkligen inte har råd - då hittar man självklart just Den Perfekta Perfekta Perfekta som man bara MÅSTE ha! Och så får man ha dåligt samvete för att man köper något som inte får plats hemma, som man redan har ett ex av eller som är en totalt onödig - men snygg - sak.

Men det finns undantag. Min sista månad har varit ett fenomenalt lyckokast. Jag har hittat Den Perfekta av nåt som vi faktiskt hade tänkt att köpa.

För det första så hittade jag de allra mest fantastiska små pallarna som vi ska ha framför kaminen. Vi hade haft funderingar kring nån sorts puff, kudde eller liknande som vi skulle sitta framför brasan och mysa på när vi varit ute på iskall tur med vår (än så länge oinköpta) skoter. Vi var helt på det klara med vilken känsla vi eftersträvade, men själva "möbeln" visste vi inte alls hur den skulle se ut. Förrän nu:

Det blev inte så bra bilder, men jag kan berätta att jag ÄLSKAR dem! Särskilt den vita är så himla, himla fin. Det måste få bli Lovisas pall.

Ett andra bra inköp, som jag gjorde just idag faktiskt, är julklappen till Anders. Det blev en supersnygg vinkyl. Plats för 21 flaskor och digital inställning av temperatur. Den har två temperaturområden så man kan anpassa till om man har rött eller vitt vin.Ok ok, kanske en "snygg men onödig sak" men vi har faktiskt länge pratat om att vi velat ha en vinkyl. Och jag köpte inte den allra största som finns. Det finns ju vinkylar som är lika stora som ett vanligt kylskåp, medan den här kanske är hälften ungefär. Så jag frossade i onödig lyx, men med måtta ;-) Nöjd som få är jag iallafall.

Och för den som inte redan begripit det - Anders får förstås inte veta något om detta före julafton.


Tankar om barnrummet

Som en blixt från klar himmel fick jag ikväll, inspirerad av en annan blogg, idén om att det stora sovrummet skulle kunna vara barnrum. För varför ska vi, som bara sover och förvarar kläder i vårt rum, ha de största rummet bara för att vi är vuxna? Borde inte Lovisa, som har massor med saker och dessutom förväntas leka i sitt rum, få det stora rummet? Det är egentligen så självklart, jag känner mig nästan lite upprörd över min egen egoism att "roffa åt oss" det största rummet utan tanke på vem som har störst behov.

Tyvärr så gällde regeln "upp som en sol, ner som en pannkaka" i det här fallet. Idén sprack när jag började måtta på ritningarna och insåg att lilla sovrummet är 4,3m långt men bara 2,8m brett. Då blir det för litet för att få in en dubbelsäng. Men jag ger inte upp hoppet ändå. Jag har lite planer på att se över om man kanske kan göra en lösning på övervåningen som innebär att både vi och Lovisa kan ha våra sovrum där uppe. Då kan man ha kontor i lilla rummet nere och så får Lovisa sitt lekrum i stora rummet. Visserligen får gästrummet stryka på foten isåfall, men vad tusan - vi måste väl ändå planera vårt hus efter VÅRA behov och inte efter att folk ska komma och hälsa på? Eller så får man skaffa en gäststuga.

Ska ta diskussionen med den manliga hälften i hushållet och försöka fiska efter medhåll angående lekutrymmet, det är nämligen inte alltid som vi båda är lika sprudlande entusiastiska över mina fantastiska idéer :-)


Sammanställning av kostnader

Fakturan från grundgrävaren var på nån krona under 46.000:- och det var den sista posten (av "måste-posterna") som var helt och hållet okänd i budgeten - skönt att kunna slippa den där oroskänslan som funnits i magen det senaste halvåret! Nu börjar vi veta var vi hamnar ekonomiskt och det blir inte så där helt tokigt faktiskt. Lite mer än vad produktionskalkylen sa men det förstod man ju. Och så har vi ju gjort en hel del tillval som inte fanns med i produktionskalkylen. 

Här kommer lite ekonomisk vägledning till er som bygger eller funderar på att bygga Älvsbyhus. Jag har buntat ihop en del poster till klumpsummor men jag har i princip allt spec:at på minsta lilla krona, så är det nåt särskilt ni undrar över vad det kostar så är det bara att höra av sig.

Byggnader
Hus standard  954.800:-
Takkupa  63.100:-
Förhöjt väggliv  32.100:-
Garage  105.100:-
TOTALT  1.155.100:-

Tomt och markarbeten
Köpeskilling tomt  125.000:-
Markarbeten 80.000:-
Vatten och avlopp  41.000:-
Anslutningsavgifter för el och bredband  30.000:-
TOTALT 276.000:-

Extremt tråkiga kostnader  (oj vad många sådana det blev :-))
Bygglov  8.000:-
Bygganmälan  5.000:-
Pantbrev  33.000:-
Lagfart  2.700:-
Utsättning  3.125:-
Geoteknisk undersökning  5.000:-
Räntor på kreditiv  ca 8.000:-
Uppläggningsavg. byggkreditiv  3.500:-
TOTALT 68.300:-

Tillval
Fönsterspröjs  5.400:-
Extra fönster i kök  3.500:-
Byte av innerdörrar  3.152:-
Förberedelse för inbyggnadsugn och -häll  3.750:-
Rullbackar i köket (= utdragbara skåp)  3.975:-
Byte av köksluckor  6.238:-
Byte av garderobsdörrar  2.891:-
Lös leverans av garderober (hade annars varit väggfasta)  1.275:-
Förberedelse för dusch på övervåning  2.050:-
Eltillval (eluttag, TV-uttag, extra utearmatur m.m.)  10.000:-
Parkettgolv i vardagsrum  5.500:-
Kamin  40.000:-
TOTALT  ca 90.000:-


TOTALT hela husbygget (hittills)  -  ca 1.600.000 :-


Exempel på kostnader som vi ännu ej vet exakt:
Garagegolv   ca 25.000:-
Altan   ca 20.000:-
Finplanering av tomt   ca 40.000:-
Målning utvändigt hus+garage  ca 20.000:-
Inbyggnadsugn och -häll   ca 10.000:-
Tvättmaskin och torktumlare  ca 13.000:-
Övervåning  ???  (100-200.000:- kanske?)
Badrumsinredning  ???
Kakla + klinkra badrum   ???
TOTALT  ca 250-400.000:- ??Ja så ser det ut. Vad som är intressant nu är att se dels hur mycket av denna summa som kommer att belasta byggnadskreditivet och sedermera lånet. Intressant blir också att få placera lånet och då veta till vilken ränta vi faktiskt lånar. Jag blev lite besviken på Swedbank som skickade oss en faktura idag på räntekostnader för byggnadskreditivet - räntan ligger på 7.49%!! När vi tecknade kreditivet låg det på 6.80% ungefär men sen steg räntan. Det säger jag inget om, men borde de inte ha sänkt den nu med tanke på vad som hänt på finansmarknaden den senaste tiden?? Det står uttryckligen i villkoren att banken har rätt att ändra räntesatsen i förhållande till marknaden, men även att det är SKYLDIGA att ändra detta till låntagarens förmån! På den punkten måste jag säga att de brister... Det får nog bli ett samtal till banken för att reda ut ett och annat innan vi väljer var vi ska placera lånet.

Bilder på färdig grund

Det är lite svårt att fota en grund som är täckt av snö men här kommer ett försök:Bilden är tagen med tvättstugan närmast i bild, dvs från baksidan och framåt. Alla kablar och rör är framdragna och grunden är uppfylld med grus. Eftersom vi har ett radonvärde högre än medel så är det draget "radonslang". Förutom att leda bort radonet så förbättras även inomhusluftens kvalitet. "En radonsäker lösning förhindrar att osund stank från jordgrunden och eventuella kemiskt skadliga gaser tränger in i bostaden"

Snabbinfo om radon: Radon är en luktlös, smaklös och osynlig radioaktiv gas, som sönderfaller så att sönderfallsprodukterna är fasta ämnen. Radonets sönderfallsprodukter, de så kallade radondöttrarna, svävar omkring i inneluften och hamnar den vägen i människors lungor. Själva radongasen försvinner  när man andas ut, men de fasta partiklarna fastnar på lungornas inre slemhinnor. Risken för lungcancer ökar när lungorna får en stråldos av partiklarna. I Finland upptäcks årligen ca 2000 fall av lungcancer, och av dem tror man att radonet varit orsaken till ca 200 fall. (källa: http://www.sateilyturvakeskus.fi/)

Vi har inte fått fakturan från grundgrävaren ännu, men enligt uppgift så är det inte alls särskilt dyrt att göra grunden radonsäker. Känns som bra investerade pengar, även om vi på byggsamrådet fick intrycket av att vår mark inte är sådär värst farlig egentligen.Om bara några månader så bor vi här! Knepigt. Garagegrunden är förstås också klar fast den syns inte på den här bilden. Precis ovanför bilen i vänsterkant av bilden.

Nu får tiden gärna gå snabbt

Mr Grundgrävare har varit helt fantastisk! Tjopp, tjopp, tjopp och så var allting klart. Vi har inte lyft ett finger på hela tiden. Han har kapat ner några träd, gjort en väg för lossning, gjort en väg som vi själva kan använda tills vi finplanerat tomten, gjort grunderna till garage+hus, skarvat elkabel och bredbandskabel samt lagt ner dessa i diket och grävt igen, lagt sista delen av diverse rör som ska sen ska anslutas till huset för el, vatten, avlopp m.m. Utöver detta så har han på egen hand ordnat med singel, sand, material och allt annat han behövt utan att vi - som sagt - behövt röra ett endaste litet finger. Oj så skönt. Som om det inte vore nog så är han riktigt trevlig också.

Jag kan tycka att det är lite synd att vi p.g.a. våra jobb inte haft möjlighet att sjäva ta oss ut och vara delaktiga (läs: vara åskådare) vid grundarbetet. Dessutom, den här tiden på året så är Jämtland korpsvart efter kl 15:30 på eftermiddagen så då är man inte så sugen att sätta sin 1,5-åring i bilen och åka ut på landet en stund innan middagen :-) Men i helgen ska vi åka ut och titta och knäppa kort.

Så:
* grovplaneringen är klar
* grunden är klar
* fabriksordern är inskickad
* färgsättningen är klar

Givet detta så gjorde jag ett sista försök att blidka vår säljare på ÄH för att försöka muta till oss lite tidigare leverans :-) Utan succé, dessvärre. Enligt hans mail så är det fortfarande leveransvecka 8 som gäller, "but you never know". Jag tror jag ska sluta hoppas och istället försöka bli kompis med vecka 8. Det är en bra vecka.De ringde från Schenker idag - kaminen ska komma imorgon! Hade varit rätt ok att ha ett hus att ställa den i, men tills vidare får den stå i mammas och pappas garage. Längtar SÅ tills vi får montera den i vårt nya vardagsrum!! Så här ser den ut (har satt in bild på kaminen tidigare, men jag tycker så mycket om den så den får vara med igen!):


Fortsättning på grunden

Vi var ut till Hara i lördags för att spana av läget, och mycket riktigt så har de börjat med grunden. Till garaget är alla grundplintarna nedsatta och ett par balkar är på plats. Bara en sån enkel sak som att grundgrävaren tagit ner några träd på granntomten för att kunna ta sig in med grävaren gjorde en väldans skillnad! Nu har vi ungefär som en egen liten väg upp till tomten, synd bara att den lär gå till spillo om granntomten blir såld.


Grundplint på plats i marken.
Grundplint på plats i marken


.
Början till garagets grundbalkar."Vår" väg ser riktigt mysig ut (kanske inte gör sig riktigt på bild dock). Tänk att om ett knappt halvår
får vi komma hem till en liten grusväg istället för att vandra längs asfalterade vägar! *längtar*

"Mannen med klon" ringde i veckan som gick och hade lite dåligt samvete för att han inte hunnit få bort stubbhögen. Han hade haft en stressig tillvaro på sistone men lovade att det skulle bli gjort.

Som jag skrivit om tidigare blev vi inte riktigt kloka på hur det kunde fattas elkabel trots att Jämtkraft varit där och skarvat. Nu förstår vi varför. Det normala är att dra el direkt till garaget och direkt till huset. Eftersom ÄH tyvärr inte tillåter att man flyttar fasadmätarskåpet så måste vi först dra kabel upp till huset (där skåpet kommer att sitta) och sen tillbaka ner till garaget. En omväg på kanske 25 meter i vårt fall. Frågetecknet är därmed uträtat.

RSS 2.0