Bilder

Jag orkar inte skriva något just nu så jag kastar bara iväg lite bilder:Kan krasst konstatera att Anders inte är lika glad i kameran som jag är - jag tog ca 100 kort dag 1 och han tog 15-20 under dag 2 varav endast ett från insidan (och det blev inget bra). Dag 3 tog han inte ens med sig kameran! Å andra sidan har inte snickarna varit där idag, de kommer tillbaka på måndag. Men jag ska ut till huset i helgen, så då ska jag fota lite mer.

Dag 2

Tyvärr var jag inte med vid bygget igår eftersom jag måste jobba. VAB:ade halva förra veckan så det är inte läge att ta sig ytterligare ledigt. Men jag fick rapport från Anders och svärfar som var där och hjälpte till. Först var ju tanken att byggarna bara skulle vara där på måndagen och sen åkte till Böle och sätta upp ett garage, men sent på måndagskvällen kom de på att de ville sätta upp takkupan också och sen plasta in hela taket innan de lämnade vårt hus. Så det var ungefär det som skedde igår. Alla takstolarna är på plats, takkupan är på plats och hela taket är inplastat med nån sorts väldigt dyr plast. Dryga 250:-/kvm kostade den. Fast den ingår förstås i huspriset, så det gör inte oss nånting :-)

Efter jobbet hämtade jag på dagis och sen åkte jag och Lovisa till Hara för att kolla hur det såg ut. Lovisa verkade mäkta förvånad över vad som stod på hennes tomt. Hon var knäpptyst länge när vi gick omkring och tittade. Det enda hon fick ur sig med jämna mellanrum var ett eftertänksamt "hamra o spika". Antar att de sjungit den på dagis ("jag hamrar och spikar, jag bygger en bil"), för jag personligen kan bara en enda rad i den sången! :-)

Jag hade med mig mat från MAX till byggänget men vi kan nog konstatera att Hara är för långt ifrån civilisationen för att kunna köpa hamburgare på take-away - maten hinner kallna innan man är hemma! :-) Särskilt om man hamnar bakom en såspotatis som ska köra i 60km/h i 2,5 mil... Jag är nog med att respektera hastighetsgränserna, och särskilt på 50- och 70-sträckor, men när det är 90 borde man inte få köra så långsamt som 60... tysche je (=internskämt för er som sett Östersundsrevyn i år).

Idag blir Anders och svärfar ensamma i huset och ska smådona lite med jag vet inte vad. Det finns massor att göra, men det är svårt att ta sig för alltför mycket innan man vet vad byggarna har tänkt sig. Dock ska de köra dit inbyggnadsugn, -häll, tvättmaskin, torkmaskin och kamin. Ska kolla med C i vilket skede han vill börja montera in kaminen (har ju självaste kaminexperten i grannhuset).

Vi har funderat en del på det där med väg upp till huset. För tillfället har vi en alldeles ypperlig väg som går upp vid sidan av huset. Den vägen gjordes i ordning inför grundarbetet och för att lastbilarna skulle nå fram att lossa huset. Helt perfekt skulle den vara om det inte vore för att infarten ligger på (den än så länge oköpta) granntomten! Vi kan heller inte flytta infarten till vår sida för där ligger infiltrationen och den kan man ju inte anlägga en väg över. Jag vet inte om vi blir tvungna att lägga igen vägen kanske... Isåfall får vi skissa på nån annan variant med en väg runt garaget. Vi får se vad det blir, det kan kännas självklart framåt våren när marken (läs:leran) tittar fram.

Några bilder har jag inte att bjuda på för tillfället eftersom jag bloggar på lånad tid (=arbetstid). Det kommer senare ikväll.

Ni är...

...bedrövligt dåliga på att kommentera. Vem skriver jag för egentligen? Det var närmare 100 unika besökare på bloggen igår, och bara 2 bemödade sig om att lämna en kommentar. Tack Anna och Mia. :-)

Dag 1


Dagen innan leverans.


Två moduler på plats!


På de två mittbalkarna ligger "järn-skateboardarna" som gör att modulen kan rullas på plats.


Sista delen som ska lastas över på grundbalkarna.


Virke, såsom takstolar, gavelfönster m.m., lyfts upp med kran på taket/övervåningen.


Fotografen står i köksöppningen och fotar mot hallen och bort mot sovrummen. Vardagsrummet ligger på vänster sida.


Delar av köket, inklusive virke för fastukvisten.


Andra delen av köket. Och så Anders förstås.


Gavelfönstren monteras.


En hel gavelsida är klar och den andra är på gång.


Kyl och frys är på plats.


Mellan sektionerna hålls en springa öppen som läggs igen i ett senare skede.


Trappen som leder rakt upp i himlen. :-)


Altandörren i vardagsrummet vätter mot baksidan och skogen.Husleverans!

Efter nästan ett års väntan så kom då huset idag! Vi har som ni vet skottat grund mer eller mindre hela veckan som gick och faktiskt gjort en riktigt bra jobb om jag får säga det själv. Igår sopade jag gruset i grunden och sen skottade vi bort de högar som blev, allt för att få det så torrt och fint som möjligt.

Vädret som rådde i morse vet jag inte hur jag bäst ska beskriva... Det snöade YMNIGT tror jag Pohlman skulle ha sagt. När vi kom ut till Hara i morse vräkte lovikavantarna ner i grunden och det låg nog en 5-10cm där nere. Igen. Pust. Montörerna var inte ens hälften så bekymrade som vi, de sa att snö är så "torrt" att det torkar upp utan problem.

Det är helt makalöst vad snabbt de sätter ihop ett Älvsbyhus. Vårt hus består av 5 moduler som lossades med kran. En efter en rullades de sen ut på grundbalkarna med hjälp av något som såg ut som skateboards av järn (amatörbeskrivning, men jag kan inte förklara på nåt bättre sätt :-)). Mellan modulerna lämnas ca 1 dm som ska skruvas ihop senare. Inne i huset kan man alltså fortfarande se rakt ner i grunden i skarvarna.

När allt väl stod på plats var Anders och montörerna uppe på taket och började spika gavlar och takstolar. Jag och svärfar var inne i huset och försökte få saker på plats. När huset levereras är modulerna fyllda med diverse grejer (skåp, garderober, golvmattor, tapetkartonger, kyl, frys, diskmaskin m.m.) som ligger ner och täcker den mesta golvytan. Vi packade upp och ställde på plats, och allt eftersom sopade vi bort den snö som letat sig in i modulerna. Och var sopade vi snön - jo rakt ner i grunden som vi skottat ur i vild förtvivlan de senaste dagarna :-D

Vid 15 var jag tyvärr tvungen att åka från bygget och hämta Lovisa på dagis. Anders och svärfar är fortfarande kvar fastän kl är 20 snart. Byggkillarna (Mattias Erikssons bygg från Ljusdal) var otroligt duktiga, proffsiga och trevliga. Tyvärr så har de ett garage som ska sättas upp i Böle, en bit bort från Hara, som de skulle göra klart innan de kunde fortsätta med monteringen av vårt hus. Imorgon ska de dock komma och fortsätta på vårt hus så att hela taket täcks, men resten av veckan kommer ingen att vara där. Det kommer nog ändå finnas saker att göra, var så säker, men självklart är man ivrig att saker ska gå snabbt och då ingår inte en halv veckas uppehåll :-)

Lustigt hur en villa som egentligen är högst ordinär, kan kännas så märkvärdig. För oss som ska bo där känns det otroligt mycket mer speciellt än vad ni kommer att se på bilderna - det är ju VÅRT hus, vårt framtida hem!

Så snart Anders kommer hem med kameran ska jag slänga upp lite bilder.

Jodå...

...det har snöat idag också.

Skotta snö

Anders började skotta igår och gjorde ett jäkla bra jobb. Av tre sektioner i grunden skottade han ur en och en halv. Det har varit ca 1 m högt i hela grunden, så ni förstår kanske vilket jobb det är att skotta 100 m2. Medan han var där dök det upp en lastbil med halva vårt hus! :-) Modulerna ställdes av en bit bort och resten kommer alltså i slutet av veckan eller på måndag morgon när huset ska börja monteras.
Idag har snöskottningen fortsatt, samtidigt som snön fortsatt att singla ner från himlen. Det har sagts på radion att det inte kommit så här mycket snö i Jämtland sen nångång på 80-talet. Jag vet inte vad sanningshalten i detta är men det skulle inte förvåna mig om det stämmer. Nu är det iallafall klart och det enda som kvarstår är finliret som vi tar på söndag. Förhoppningsvis slutar det att snöa snart... Så här har det sett ut:


Snöfylld grund...


Anders kämpar på med spaden. Två sektioner urgrävda.


Här är entreplintarna och stuprörsutlopp framskottade. Resten av snön framför och runt
huset kommer att tas bort med traktor. Det ska vara snöröjt 3m runt hela grunden.


Sen måste vi utbringa ett högt HALLELUJAH eftersom två personer var på plats idag för att ta bort stubbarna!! Och visst fick de med sig en hel del, men dessvärre så var en stor del av högen bestående av jord vilken då givetvis har frusit. Alltså väldigt svårt att lyfta bort eftersom det satt fast stenhårt. Stubbhögen är iaf halverad och så får de komma och ta resten när det tinat upp (läs: dvs om en vääldigt lång tid).

Leverans av moduler

Jag pratade med Mårten på transportavdelningen idag (men de har ju bara för härlig dialekt alla de där uppe i Älvsbyn ;-)) och fick bekräftat att huset börjar monteras kl 07:00 på måndag den 23 februari.  Redan på onsdag ska det dock komma ett par moduler som ställs av nånstans i krokarna. Kanske att vi får se dem när vi är där ute och röjer snö? För snö"problemet" kvarstår. Snöslungan är på service och massor av snö täcker platsen för vårt framtida hus. Imorgon ska Anders börja hugga i med spaden igen, får se hur långt han orkar... Ska se till att det blir några kort tagna så ni förstår vad jag pratar om!

Senaste dagarna har jag lagt ganska mycket tid på kakel. Vi har några idéer om hur det ska vara, men är långt ifrån i hamn. Vi började med tanken om ett ljust kakel eftersom vi kommer ha en gråsvart bänkskiva. Men nu har vi glidit över till ett grått eller svart kakel! Luckorna är trots allt helvita och tapeterna likaså. Men då är frågan om kaklet ska vara i stavar, fyrkanter, tegelstensformade eller mosaik. Nej, mosaik har egentligen aldrig varit på tal. Det är stavar eller tegelstenar som varit aktuellt. Titta här:

STAVAR
   
Den första heter "damasco antracit" och den andra "damasco gris grå". Gris?? Snacka om irrationellt namnval men så heter den.

TEGELSTENAR

Det här är ungefär så som det skulle bli hos oss med svart kakel, vita luckor och grå bänkskiva. Ganska snyggt tycker jag - eller blir det för sterilt??

Glödlampans tid är förbi

Visste ni att glödlamporna ska förbjudas? Och inte nog med det - det kommer dessutom att ske väldigt snart!

Matta Glödlampor.
1 September 2009: Förbud mot alla matta glödlampor.

Klara Glödlampor.
1 September 2009: Förbud mot 100W glödlampor
1 September 2010: Förbud mot 75W glödlampor
1 September 2011: Förbud mot 60W glödlampor
1 September 2012: Förbud mot 40, 25, 15W glödlampor

Lågenergi och LED lampor.
1 September 2013 blir det skärpta krav på prestanda på lågenergilampor och LED lampor.

Halogenlampor.
1 September 2016 blir det skärpta krav på halogenlampor

Undantag för dessa skärpta regler är:
- Alla typer av reflektorlampor.
- Halogenlampor med sockel G9 och R7S
- Lampor för speciella applikationer tex. ungslampor.


--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--*~*--

Läs mer på energimyndighetens hemsida.

Hahaha

Ja det är då verkligen många saker som kan gå snett och en hel del av dem tar tillfället i akt och ger sig på oss! Anders och Tor gav sig som sagt iväg för att skotta ur grunden med snöslungan. Att lyfta den var tydligen inga problem (ena riktigt rejäla karlar förstår ni *tihi) men problemet var att få den att börja slunga. Gick inte. De fick åka och lämna in den på nåt serviceställe. :-) Så nu står vi fortfarande där med snötäckt grund och jag börjar få lite halvpanik. Anders jobbar nu och är inte hemma förrän imorgon kväll. Pappa har ledbandsskada i knät. Stora, starka Klara som hjälper till i ur och skur är bortrest till Ö-vik. Själv skulle jag nog inte orka med många spadtag om det är så tungt som killarna påstår. Nej det är nog till att ha is i magen och hoppas på att snöslungan kommer tillbaka i tid för att hinna klart (läs: d.v.s. om några dagar!).

Det är 9 dagar kvar till huset kommer. Om jag bortser från snökaoset och att stubbarna säkert ligger kvar ännu (han har muntligen LOVAT att de ska bort innan huset kommer, och vi har valt att lite på honom. Is i magen var det ja...) så börjar det mesta kännas riktigt roligt nu. Var och hämtade ut badrumsmöbeln idag. Passade på att slinka förbi på Byggmax och köpa åldersbeständig plast som ska täcka grunden. Köpte en vedkorg (en sån av återvunna däck som finns i varenda inredningstidning nuförtiden) på favvo-affären Hamngatan 12. Bestämde mig/oss för vilken köksfläkt vi ska ha, dock blir det inköp till veckan när vår vän-i-butiken är tillbaka. Hämtade kakel-/klinkertidningar och köpte en såg för bara 1:-. Jag hade en stark känsla av flow och hade mer eller mindre kunnat börja hamra ihop huset på egen hand, kändes det som. Ska leva på den känslan tills nästa ångest dyker upp. Precis som jag sagt tidigare vid ett flertal tillfällen så är ett husbygge en lång pina med orosmoment på löpande band. Längtar efter att det går över.

   

Massa snö!

Nu har vi köpt badrumsmöbel, en rätt ordinär sådan. När vi fått i ordning övervåningen är det dags att kakla och klinkra nere, så då får den här badrumsmöbeln förflyttas till badrummet uppe och en ny införskaffas till nedervåningen. Allt för att krångla till det lite extra.


Vi har börjat fundera kring kökskakel också. Från Älvsbyhus får man ju inget sådant, utan det sitter nåt där som kallas för stänkskydd vilket (om jag förstått det rätt) mer eller mindre innebär våtrumstapet. Så idag har Anders botaniserat litegrann på Fresks och jag på Nyströms kakel/Colorama. Har tagit hem lite broschyrer så vi kan börja fundera kring ungefär hur det ska se ut. Jag misstänker att jag och Anders har olika idéer om vad vi vill ha, det skulle vara föga förvånande :-)

Anders och en kompis till oss var ut till Hara idag för att börja skotta ur grunden. Om det har snöat extremt mycket senaste dagarna så har det nog snöat ännu mer i Hara. Eller i vår grund åtminstone. Efter ungefär en halvtimme var de slutkörda i både armar, axlar och rygg och enligt Anders egen utsago hade de bara gjort ett litet hörn. Imorgon ska de åka tillbaka och ta med sig snöslungan (jag fick en snöslunga i 30årspresent av mamma och pappa - yiippeee!). Jag är dock mycket skeptisk till hur de ska orka lyfta denna 100-kiloskoloss upp och ner ur grunden. Det är ju ändå ungefär en meter djupt :-) Men jag ska inte sätta mig på tvären, de får göra precis hur de vill och ingen är gladare än jag om det funkar!

Våra nybyggande grannar har flyttat in nu! De skulle egentligen ha flyttat in samtidigt som vårt hus kom, så det blev m.a.o två veckor tidigare än beräknat. Hoppas det blir nåt liknande för oss! Jag har legat på om att få veta när vi får börja skola in på dagis i Orrviken men de har inte hört av sig från förskolan ännu. Jag förutsätter att det blir i mitten på mars såsom vi önskat. Bara en månad kvar på nuvarande dagis... Känns sorgligt eftersom Lovisa trivs SÅ bra där och personalen är fantastisk. Kan bara hoppas på att det blir lika bra på nya dagiset. Det känns glädjande att de använder sig av Reggio Emilia-pedagogik, då bara måste det ju bli bra.

Gamla - men välbevarade! ;-)

Idag är det en stor dag. Jag fyller 30 år och Barbie fyller 50 år. Födelsedagen är nog det enda jag och Barbie har gemensamt.

Väntan

Det har fortfarande inte hänt nåt nytt, men jag måste väl skriva nåt så inte alla mina läsare försvinner! :-)

Enligt en tillförlitlig källa som bor nån enstaka kilometer ifrån Birsta i Sundsvall, så har Silvan gått i konkurs och bedriver nu verksamhet med 30% rabatt på alla varor! Tyvärr så har de en halvtaskig hemsida så det är svårt att avgöra om det är värt att åka dit och fynda. Visserligen så är det ett riktigt husbyggar-varuhus med allt sånt som man behöver i vår sits, men som alltid så är det ont om tid. Det är jobb på heltid numera, det är hämta/lämna på dagis, det är studier, det är träning, det är en annalkande 30-årsdag, det är det sociala livet som ska hållas igång och nu så har jag tagit på mig ett styrelseuppdrag dessutom. Ibland undrar man ju hur man själv är funtad :-)

Men nu var det ju faktiskt husbygge som det skulle bloggas om. Räntan sjunker vilket känns riktigt bra. Men vad som i början kändes som en klockren anledning till att vi snabbt skulle få klart övervåningen börjar nu kännas som ett litet orosmoment. Man vill ju inte överbelåna huset samtidigt som bostadspriserna sjunker! Vi får se vad banken säger, för egen del så känns det som ett stort Måste att få i ordning där uppe så vi kan få ett kontor och ett gästrum åtminstone. Tur att regeringen bestämt sig för att återinföra ROT-avdraget. Och jag hoppas fortfarande på att min vän C.E. kan tänka sig att ta på sig jobbet, även fast han väntar smått inom kort, för då vet jag att det blir ett bra utfört jobb.

Jag ska googla runt lite på kakel till köket och kanske lite mer trapp-inspiration. Återkommer.

RSS 2.0